NŐI TAGOZAT OLDALAI

Az apaszabadságért kampányoltak Salgótarjánban is

2020. szeptember 07-én hétfőn délelőtt a salgótarjáni dr. Förster Kálmán Emlékparkban tartotta rendezvényét a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozata. Céljuk, hogy az újszülött gyermekek után járó apaszabadság napjainak számát felemeljék.

Hercegh Mária, Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozatának vezetője elmondta, hogy a járvány során is sok probléma merült fel a dolgozók életében. Szerinte az egyik legnagyobb gondot a fizetés nélküli szabadság intézménye jelenti, hiszen erre az időszakra a munkavállaló nem kap fizetést, viszont új munkahelyet sem kereshet. A Szakszervezeti Szövetség fellépésének köszönhetően a járulékokat a munkáltatóknak kell fizetni ez idő alatt. Problémás volt sok család számára a gyermekek felügyeletének megoldása, a digitális oktatás és az otthoni munkavégzés feltételeinek biztosítása is.

Bővebben: https://3100.hu/az-apaszabadsagert-kampanyoltak-salgotarjanban/

Kampány az apanapokért

A minimum 10 napos apaszabadság bevezetéséért kampányolt a Magyar
Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozata és Ifjúsági Tagozata közösen Siófokon.
Az Európai Parlament és az Európai Tanács Magyarország által is elfogadott
irányelve szerint minden újszülött gyermek után minimálisan 10 szabadnapot
kell biztosítani az apáknak. A több mint egy évvel ezelőtt megszavazott
irányelvet a magyar kormány azonban még nem ültette át a hazai gyakorlatba.

Hercegh Mária, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozatának vezetője
elmondta, azért kampányolnak, hogy az európai irányelvnek megfelelően
Magyarország is minél előbb ratifikálja az apák szabadságát.

Bővebben: https://www.siofok.hu/hu/hir-reszletek/kampany-az-apanapokert

Kiálltak a tíz napos apaszabadság mellett

Elkezdődött a figyelemfelhívó utcakampány a MASZSZ Nő Tagozatának apanapOK! kampányában. Az első helyszín Tolna megyében Szekszárd városában volt. A figyelemfelhívó utcakampány célja, hogy megismertesse  az Apanappal kapcsolatos hiányosságokat a társadalom széles rétegeivel.

„Tavaly június 20-án ugyanis az Európai Parlament és az Európai Tanács irányelvet fogadott el szülők és gondozók vonatkozásában a munka és magánélet közötti egyensúlyról. Ez az irányelv egyebek mellett azt is kimondja, hogy az újszülött gyermekkel járó apaszabadság számát minimálisan tíz munkanapban kell megállapítani.

– Nálunk a Munka Törvénykönyve csak öt szabadnapot rendelt el a tíz helyett – közölte Tukacs Imre, a MASZSZ Tolna megyei képviseletének vezetője. – Ezért döntöttünk úgy, hogy kampánnyal igyekszünk nyomást gyakorolni a kormányra és a munkáltatókra, hogy hazánkban is mielőbb elérhetővé váljon a tíz napos apás szabadság.”

Read more: Kiálltak a tíz napos apaszabadság mellett

BDSZ szolidaritás

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) 2020. július 13-án 10 órakor demonstrációt szervezett az A.R.J. Ruhagyár Zrt. munkavállalói, szakszervezeti tagjai érdekében Vásárosnaményban. A megmozduláson a Magyar Szakszervezeti Szövetség több tagszervezetének képviselője köztük a HOYA ZRt. Vasas Szakszervezete, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), is képviseltette magát. Valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) Nő Tagozata részéről Hercegh Mária a tagozatvezető és Kiss-Rigó Alíz vezető helyettese is részt vettek a demonstráción.

Read more: BDSZ szolidaritás

APANAPOT!

Apanapot! címmel kampányt indít a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata
azért, hogy a magyar kormány is fogadja be és érvényesítse az Európai
Parlament, valamint az Európai Tanács Magyarország által is elfogadott
irányelvét, miszerint minden újszülött után minimálisan 10 szabadnapot kell
biztosítani az apáknak. Ezt a rendszert a magát családbarátnak valló kormány
annak ellenére sem ültette még át a hazai gyakorlatba, hogy az irányelv
kidolgozásában, s elfogadásában is közreműködött. A MASZSZ Nőtagozata a
szakszervezetek mellett felkér minden civil szervezetet, amely szintén
családbarátnak vallja magát, hogy csatlakozzon a hazai bevezetést követelő
kampányhoz.

Bővebb információ: Hercegh Mária tagozatvezető (06-30-386-7038)

Read more: APANAPOT!

Munkatársadalom segítség nélkül? – a szakszervezeti tagok több mint 41 százaléka nem látja biztosnak állását”

Az IDEA Intézet szakszervezeti tagok körében 2020. február–márciusában, a koronavírus-járvány kitörése előtt online kérdőív formájában végzett, úgynevezett problémafeltáró, szervezetkutatást a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozat megbízásából. A kutatás többek között a meghatározó szakszervezetek (Vasas, KASZ, MÉDOSZ, VDSZ, TÁVSZAK) tagjainak szociokulturális hátterére, társadalmi beágyazottságára, szakszervezeti aktivitására, illetve ideológiai és közpolitikai irányultságra fókuszált. A megkérdezettek véleményt formáltak saját háztartásuk anyagi helyzetével, adósságállományával és az ország gazdasági várakozásaival kapcsolatos kérdésekben is.  A koronavírus-járvány viszont számos tekintetben új helyzetet teremtett, így az IDEA Intézet az előbbi kérdéskörben ugyanazon szakszervezetek esetében megismételte kutatását. A 2020. április 21–28. között, 910 fő megkérdezésével készült problémafeltáró felmérés arra volt kíváncsi, hogy milyen vélemény-, várakozás és elmozdulás van a jelentős szakszervezetek tagjainak körében a koronavírus- járvány következményeit tekintve, továbbá mennyire érzik biztosnak jelenlegi állásukat, illetve elégségesnek tekintik-e az eddig bejelentett kormányzati intézkedések.

Read more: Munkatársadalom segítség nélkül? – a szakszervezeti tagok több mint 41 százaléka nem látja...

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand