Szociális-egészségügy tagozatTAGOZAT HÍREI

SZOCIÁLIS-EGÉSZÉGÜGY ÁGAZATI TAGOZAT

Állásfoglalás a szociális ágazat bérhelyzetéről

Az SZTDSZ Országos Tanácsa 2017. március 8-i ülésén megvitatta a szociális ágazat bérhelyzetét. Álláspontját az alábbiakban foglalja össze.
Az ágazat bérhelyzetét alapvetően meghatározza, hogy a bérrendszer kiindulópontját jelentő közalkalmazotti illetménytábla garantált tételei 2008 óta nem emelkedtek. Az ágazat dolgozóinak az elmúlt évtizedben elszenvedett – megítélésünk szerint gazdasági kényszerűségekkel csak kisebb részben magyarázható – reálkereset-vesztesége csak a rendszerváltást követő sokkal mérhető össze. Az illetménytábla befagyasztásából bekövetkező veszteségeket az utóbbi években bevezetett ágazati pótlékok nem, a diplomás munkavállalók esetében csak csekély mértékben tudták csökkenteni.

Read more: Állásfoglalás a szociális ágazat bérhelyzetéről

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság közleménye

November 28-án a Sztrájkbizottság kezdeményezésére sztrájktárgyalás zajlott le a kormány képviselőivel az ágazatban kialakult helyzetről.

Read more: A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság közleménye

Közlemény - Szociális Ágazati Sztrájkbizottság


A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság mai ülésén elemezte a szociális ágazatban végbemenő folyamatokat. Megállapította, hogy folyamatos jelzései ellenére a területen tapasztalható válság tovább mélyült: A dolgozók megélhetési viszonyai érdemben nem javultak...

Read more: Közlemény - Szociális Ágazati Sztrájkbizottság

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság közleménye

Mint arról már a sajtóból is értesülhettetek, a szociális ágazatnak 2016-ra beígért érdemi  bérrendezés  ismételten  elmarad. 


Mint arról már a sajtóból is értesülhettetek, a szociális ágazatnak 2016-ra beígért érdemi  bérrendezés  ismételten  elmarad.  Az évekkel  ezelőtt  beígért  életpálya bevezetése már a napirendről is lekerült. A   Szociális   Ágazati   Sztrájkbizottság   tagjai – az   Autonóm   Területi Szakszervezet, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Szociális Munkások  Demokratikus  Szakszervezete,  valamint  a  Szociális Területen Dolgozók  Szakszervezete – úgy  döntöttek,  hogy  folytatják  a  küzdelmet  a meghirdetett  sztrájkköveteléseik  elérésére.  Ehhez  mozgósítják  tagságukat, felhasználnak minden szükséges, törvényes nyomásgyakorló  eszközt,  és ezek támogatására kérik az ágazatban dolgozó kollégákat.

Budapest, 2016. szeptember 9.

Szociális Ágazati Sztrájkbizottság


 

Elhunyt Pataky Péter

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Pataky Péter.
Halálával pótolhatatlan vesztesség érte a szakszervezeti mozgalmat.
Pataky Péter a magyar szakszervezeti mozgalom meghatározó, integráló személyisége.
Minden munkájában, minden posztján a dolgozó embert helyezte középpontba.

Read more: Elhunyt Pataky Péter

Törvényi változások

A Munkavédelmi Törvény 2016 július 8-tól hatályos módosításáról Kondor Norbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Munkavédelmi Bizottsága elnöke útmutatót állított össze.

Read more: Törvényi változások

SZTDSZ kongresszus

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete június 2-án tartotta meg évi rendes Kongresszusát.

Read more: SZTDSZ kongresszus

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság közleménye

A Kormány tegnapi bejelentése szerint a 2017. évi költségvetési tárgyalásokon a Kormány döntött arról, hogy rendezzék a középfokú végzettségű kisgyermeknevelők bérét is, ennek részleteiről még egyeztetnek a szakma képviselőivel. 

Read more: A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság közleménye

Budapesttől Pécsig tartott az engedetlenségi megmozdulás

"A végső cél, hogy érdemi tárgyalásokon, az érintettek, szakértők bevonásával kezdődjön meg az oktatás átalakítása" - áll a Tanítanék közleményében.

Read more: Budapesttől Pécsig tartott az engedetlenségi megmozdulás

Sajtótájékoztató az ÁPB-ről

Együttműködés, vagy ellehetetlenülés

Megelégelték a szakszervezetek, hogy az ágazati párbeszéd bizottság munkáját végképp el akarja lehetetleníteni a kormány. Ezek a bizottságok a „munkavállalók és a munkáltatók érdekképviseletei között a középszintű szociális párbeszéd fejlődését, e szervezetek érdekvédelmi és érdekképviseleti jogainak érvényesülését" szolgálják. Pontosabban szolgálnák, ha működésüket nem lehetetlenítenék el – erről beszélt a sajtó képviselőinek dr. Sáling József, az Ágazati Párbeszéd Bizottságok Tanácsa munkavállalói oldalának ügyvivője, Székely Tamás, a vegyipari, Keleti Tamás a könnyűipari és Király András a Rehabilitációs, valamint a Településszolgáltatási Ágazati Párbeszéd Bizottság vezetője.

Read more: Sajtótájékoztató az ÁPB-ről


A Klubrádió nálunk is szól.
Kattints a képre!

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand
  • Egy esetleges karanténra vonatkozó pontos forgatókönyvet, a járvány elleni hatékony védelmet is kér a BKV-sofőrök számára a fővárosi közlekedési cégnél működő két szakszervezet. Az utasokkal való közvetlen érintkezés elkerülése érdekében...

kep5