Hírek
Régi - új elnök a MASZSZ élén - Zlati Róbert elnök, alelnökök: Dr. Kispál Viktor és Pallagi Gyula

Újraválasztották a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökét a konföderáció mai (február 21-ei), késő délutánba nyúló tisztújító kongresszusán. Zlati Róbert 4 évre kapott bizalmat a küldöttektől. A kongresszuson meghívottként Czomba Sándor államtitkár is beszédet mondott, s hangsúlyozta, az eddiginél is fontosabbnak tartja a rendszeres párbeszédet a szakszervezetekkel. Bejelentette: olyan munkacsoport felállítását tervezi, amelynek résztvevőivel– a szakszervezetekkel is – egyeztetni lehet a munka világát érintő tervezetekről még a „nulladik” fázisban, a kormány elé terjesztés előtt.

A tisztújító kongresszuson elnököt és alelnököket is választott a MASZSZ 92 küldötte. Az elnöki posztért egyedül induló Zlati Róbert megkapta a szavazatok meggyőző többségét, így a MASZSZ az ő vezetésével kezdheti meg az újabb 4 éves ciklust. A szövetségnek két alelnöke lett, Pallagi Gyula és Kispál Viktor. A megválasztott elnök beszédében hangsúlyozta, olyan reális program került a küldöttek elé, amely nem csupán vízió, hanem meg is valósítható elképzelés.

A kongresszuson meghívott vendég volt egyebek között Czomba Sándor államtitkár és Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. Felszólalásában az államtitkár hangsúlyozta, kiemelten fontosnak tartja a rendszeres párbeszédet az érdekképviseletekkel, ezért fejleszteni és sűríteni akarja az erre alkalmas rendszert. Bejelentette, tervei szerint létrehoz egy olyan többoldalú fórumot, amelyen a munka világával kapcsolatos tervezett változtatásokról még a „nulladik” fázisban, a kormány elé terjesztés előtt tudnak egyeztetni az érdekvédőkkel.

A kongresszus kezdetén a küldöttek néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt korábbi elnökről, Kordás Lászlóról, akinek munkásságát és emberségét az is méltatta az államtitkár.

A VOSZ főtitkára, Perlusz László kijelentette, szívesen tett eleget a MASZSZ meghívásának. A szakszervezet és a munkáltatói képviselet soha nem áll egy oldalon – mondta –, de közös a cél: békés, tartalmas egyeztetés után közös megelégedéssel felállni a tárgyalóasztaltól.

A MASZSZ kongresszusa elfogadta az előző 4 évről szóló beszámolót és a következő ciklusra tervezett programot. Az újraválasztott elnök elmondta, a kongresszuson módosították az alapszabályt, és ezzel sok korábbi vitás kérdést rendeztek, s megteremtették egy jobb, korszerűbb működés alapjait.

Az esemény részeként nyugdíjbavonulások alkalmából a küldöttek elbúcsúztatták György Károlyt, a MASZSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős volt szakértőjét és Kiss Béla elnökségi tagot, a VDSZ egykori alelnökét.

Zlati Róbert  újraválasztott elnök megnyitóbeszéde

Tisztelt Küldöttek! Kedves Vendégeink!

A kongresszusunk az elmúlt négyéves ciklust fogja értékelni a Magyar Szakszervezeti Szövetség megalakításának 10. évében.

Egy különleges, kihívásokkal teli ciklust. Olyat amilyen még nem volt a MASZSZ történetében. A Covid-19 pandémia jelentősen hátráltatta tevékenységünket – mert a kontaktus nélküli szakszervezeti munka nem az igazi –, és aminek a derekán vezetőváltás is történt. Akkor felelősséggel kezelték a testületek a helyzetet. Abban reménykedem, hogy ennek a változásnak nem volt negatív hatása a belső működésünkre és az eredményességünkre.

Előbbieken kívül milyen négy éven vagyunk túl? A bérek jelentős mértékben növekedtek, de hova jutottunk el? A kongresszus bér- és megélhetési problémák felerősödésének idején zajlik, és ránk már régóta közvetlen befolyással nem rendelkező kifejezések – háború, infláció, szankció – hatásait, sajnos negatív hatásait érezzük a bőrünkön.

Milyen partnerségben volt osztályrészünk az elmúlt négy évben? Súlyos szakszervezet- és munkavállaló-ellenes intézkedések árnyékában dolgozunk. Persze támogatottságuk sem nőtt, ezáltal befolyásunk sem. A tagságával nem támogat minket több munkavállaló, mint korábban, nem érezzük azt sem, hogy a kormány, vagy a munkáltatók számára a munkavállalók lennének az elsők, pláne nem a képviselőik, de a politika más képviselői sem keresnek igazán partnerséget velünk.

Miért is tennék? Vagyunk olyan erősek? A kollektív szerződéses lefedettség is nagyon alacsony, ezt emelni szükséges. Ebben erősíthet minket, segítséget adhat az európai minimálbér irányelv és annak hazai adaptációja. Ehhez a szakszervezeti kapacitások megerősítésének szükségességével is kell foglalkoznunk, hogy legyen erőnk mindezt kikövetelni és megvalósítani a jövőben.

Az elért eredményeinkkel sohasem, így most sem lehetünk elégedettek. A kongresszusi számvetés, a programalkotás és a tisztújítás mind együttesen lehetőséget teremt arra, hogy felkészüljünk a jövő kihívásaira és ennek eredményeként a múlt tapasztalataival felvértezve, sikeresen elvégezhessük az előttünk álló, ránk váró feladatokat. Ehhez kívánok magunknak sikeres munkát a mai napra.

A kongresszusra az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára Esther Lynch videó üzenetet küldött.

A meghívott vendégek közül felszólalt:

Dr. Czomba Sándor a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára

Magnus Berge az ILO közép- és kelet-európai irodájának vezetője

Csóti Csaba a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke