Hírek
Szolidaritás - Külföldi szervezetek is az Arconic-Köfém sztrájkolói mellett
Több külföldi szakszervezet is szolidaritásáról és a tüntetők melletti kiállássáról biztosította levélben a székesfehérvári Arconic-Köfém sztrájkoló dolgozóit és a munkabeszüntetést koordináló Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségét,valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetséget. A VDSZ szolidaritási tüntetést szervez a gyárnál június 13-án, 13 órától. Legyünk minél többen!
 
Tisztes megélhetésért léptek sztrájkba június elején az Arconinc-Köfém vállalat dolgozói. A sztrájkolók kitartására a munkáltató a résztvevők telephelyről való kitiltásával reagált. A sztrájk folytatódik.Támogassuk tagszervezetünk, a VDSZ szakszervezet tagjainak bátor kiállását!
A sztrájkolókat és az őket támogató VDSZ-t néhány külföldi szakszervezet is kitartásra buzdít és szolidaritásáról, a mellettük való kiállásról biztosít.
 
Íme a szlovéniai ZSSS szövetség elnökének magyarra fordított levele:
 

Kedves Kollégák!

Reméljük, levelünket a nehéz körülmények ellenére, amelyekkel most szembe kell néznetek, jó egészségben és jó hangulatban olvassátok. Szolidárisak vagyunk a tisztes és igazságos munkakörülményekért folytatott sztrájkotokkal az Arconic-Köfém vállalatnál.

Aggasztónak találjuk, hogy a tárgyalások kudarcba fulladtak, különös tekintettel a teljesen indokolt 5,5 százalékos béremelési igényre. Elkeserítő látni a munkáltatónak a negatív inflációs hatások és megélhetési válság iránt tanúsított közönyét, amely veszélyezteti a keményen dolgozó munkavállalók megélhetését.

Egyetértünk azzal, hogy a határozatlan idejű sztrájk mellett döntöttetek, s bátran kiálltok a tisztességes bánásmód, az igazságos ellentételezés és a méltó munkakörülmények mellett. Ügyetek nem marad észrevétlen!

Szilárdan mellettetek állunk, kiállunk jogaitokért és indokolt követeléseitekért. Együtt tehetünk egy olyan jövőért, amelyben a dolgozók hangját meghallják és meghallgatják, és ahol munkájuk értékét igazságosan elismerik. 

Törekvéseitekhez erőt, óvatosságot és sok sikert kívánva,

Szolidaritással, 

Lidija Jerkič

A Szabad Szakszervezetek Szlovéniai Szövetségének (ZSSS) elnöke

 

Az alábbiakban pedig a szlovák KOZ SR elnökének magyarra forított levele olvasható, amelyet a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének, Zlati Róbertnek és a helyi szakszervezeti vezetőnek, Örkény Zoltánnak címzett: 

Kedves Róbert és Zoltán!

Azért írunk, hogy kifejezzük teljes támogatásunkat és szolidaritásunkat az Arconic-Köfém vállalat dolgozóival, akik határozatlan idejű sztrájkba léptek.

Mint a Szlovák Szakszervezeti Szövetség képviselői teljes mellszéllességgel támogatjuk az Arconic-Köfém sztrájkoló dolgozóit. Szolidárisak vagyunk a tisztességes bérekért, jobb munkakörülményekért és méltó megélhetésért folytatott küzdelmükkel. Felszólítjuk a munkáltatót, hogy vizsgálja felül álláspontját, kezdjen valódi tárgyalásokat, és ismerje el a munkavállalók értékét és hozzájárulását.

Mély csalódással értesültünk arról, hogy az Arconic-Köfém és a VDSZ közötti tárgyalások nem vezettek eredményre. A munkavállalók által a múlt héten folytatott kétórás figyelmeztető sztrájk sikere és a VDSZ megállapodási hajlandósága ellenére a munkáltató érzéketlenül figyelmen kívül hagyta a munkavállalók jogos követelését a további 5,5%-os béremelésre.

Riasztó a munkáltató által tanúsított közöny a magas infláció és a megélhetési válság munkavállalókat sújtó hatásai iránt, amelyek közvetlenül veszélyeztetik a dolgozók tisztességes életszínvonalának megőrzését. Ez az intézkedés a keményen dolgozó munkavállalók jólétének és jogainak teljes figyelmen kívül hagyását mutatja.

Tekintettel arra, hogy a munkáltató nem hajlandó foglalkozni a munkavállalók jogos követeléseivel, a szakszervezetnek nem maradt más választása, mint a határozatlan idejű sztrájk kezdeményezése. Elismerésünket fejezzük ki a munkavállalók egységéért, bátorságukért és elszántságukért, hogy megtették ezt a döntő lépést jogaik és tisztességes munkájuk megóvása érdekében. A munkavállalók jogait ilyen közös fellépéssel lehet megvédeni és kikényszeríteni.

Kérjük, továbbítsátok támogatásunk és bátorításunk üzenetét a munkavállalóknak, a VDSZ-nek és mindazoknak, akik részt vesznek ebben a nemes ügyben. Együtt tehetünk egy olyan igazságos és méltányos munkakörnyezet megteremtéséért, ahol elsőbbséget élvez, és ahol tiszteletben tartják a munkavállalók jogait és jólétét. 

Szolidaritással,

Monika Uhlerová

A KOZ SR elnöke

 

A svájci SGB-USS szakszervezet magyarra fordított levele:

Kedves Kollégák!

 A Svájci Szakszervezeti Szövetség (SGB-USS) támogatja az ARCONIC-KÖFÉM vállalat dolgozóinak magasabb bérekért folytatott határozott idejű sztrájkját, és kifejezi teljes szolidaritását a magyar szakszervezetekkel, valamint az ARCONIC-KÖFÉM dolgozóival.

A tisztes bér nem egyszerűen a dolgozók alapvető joga, hanem a méltóság tiszteletben tartásának kifejezője is. Magától értetődő, hogy a növekvő termelékenység és meredek áremelkedés idején a dolgozóknak joguk van magasabb fizetésekhez.

Kívánjuk nektek, hogy a küzdelmetek a lehető legjobb eredménnyel záruljon! 

Szolidáris üdvözlettel,

             Pierre-Yves Maillard                                                  Luca Cirigliano

Elnök, Svájci Szakszervezeti Szövetség        Szövetségi titkár, Svájci Szakszervezeti Szövetség

 

 

 
Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom