Legyen 50 Ft/km a költségtérítés!

Levélben kereste meg a Magyar Szakszervezeti Szövetség a kormányt, hogy a munkába járás költségeinek drasztikus növekedése miatt módosítsák a rendeletet.

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010 (II. 26.) Korm. rendelet meghatározza azokat az eseteket, amikor a munkáltató a személygépkocsival munkába járó munkavállaló részére költségtérítést köteles fizetni. A kormányrendelet, valamint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 25.}. (2) alapján jelenleg a költségtérítés minimum 9 Ft kilométerenként a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért odavissza távolság alapján számolva. A munkáltató mérlegelési jogkörében eljárva adómentesen maximum kilométerenként 15 Ft költségtérítést is adhat.

Tekintettel arra, hogy az utóbbi időszakban a munkavállalók és a családok munkába járással kapcsolatos költségei megnövekedtek, ezúton kezdeményezzük a fenti jogszabályok olyan irányú módosítását, hogy a kötelezően adandó költségtérítés mértéke kilométerenként 15 Ft legyen, míg az adómentesen adható költségtérítés mértéke kilométerenként 50 Ft-ra növekedjen. Tapasztalataink szerint a 15 Ft-ot már jelenleg is sok munkáltató megfizeti, így ez nem jelentene újabb terhet a munkáltatók számára.

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom