Idősek világnapjára – MASZSZ: megélhetési mentőövet a nyugdíjasoknak!

Hamarosan nyomorgó, fázó, éhező nyugdíjasok országa leszünk – hívta fel a figyelmet a nyugdíjasok egyre romló megélhetési helyzetére az idősek világnapja alkalmából a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ nyugdíjas tagozata sürgős nyugdíjemelést, a novemberben esedékes nyugdíj-kiegészítés inflációnak megfelelő mértékét és a szegénységben tengődő idős emberek további sürgős megsegítését követeli.

Kulturált jogállamban nem nézheti el a hatalom, hogy a tisztességes munkában megöregedett kis nyugdíjból élő idős emberek a nyomor szélén tengődnek, szó szerint az életükért küzdenek, s havonta dönteniük kell: esznek, gyógyszert vesznek vagy rezsit fizetnek. A többség a rezsifizetés mellett dönt, elhanyagolva az egészségét és a megélhetését is. Mert valahol lakni kell – jellemezte a korosztály egyre romló helyzetét Zlati Róbert. A MASZSZ elnökét végtelenül felháborítja, hogy a döntéshozók mindezt rezignáltan tudomásul veszik, s hiába kongatják rendszeresen a vészharangot a korosztály képviselői, a legszegényebbeknek sem dobnak mentőövet azok, akik megtehetnék sőt, kötelességük lenne. Az elhibázott nyugdíjrendszer, az aktív munkavállalók béremelésétől messze elmaradó nyugdíjemelés, a drámai infláció és az elviselhetetlen élelmiszerdrágulás, valamint a drasztikus rezsiemelés egyre gyorsabban rontja a korosztály életminőségét, lakhatási körülményeit és egészségét – sorolja a kormány elmaradó intézkedéseinek következményeit az elnök. A MASZSZ az idősek világnapja alkalmából – is – felszólítja a döntéshozókat, sürgősen mentsék meg a legrászorultabbakat, a kisnyugdíjból tengődő idős embereket, amíg nem késő. Amennyiben a hatalom képviselői továbbra sem törődnek a tisztes munkában megöregedett emberekkel, hamarosan nyomorgó nyugdíjasok országa leszünk - mondta keserűen a szövetség elnöke. Zlati Róbert leszögezte: a nyugdíjakkal kapcsolatos súlyos problémák nemcsak a jelenlegi, már visszavonult korosztályt érintik végtelenül hátrányosan, hanem a most még aktív munkavállalók, a fiatalok majdani időskori megélhetését is veszélybe sodorja.

Az egyre gyorsuló infláció a nyugdíjasokat is nehéz helyzetbe hozta – erősítette meg a nyilvánvaló tényeket Juhász László. A MASZSZ nyugdíjas tagozatának elnöke a KSH augusztus végén nyilvánosságra hozott adataira hivatkozva egyre biztosabban állítja, idősek százezrei kerültek a nyomor szélére. Augusztus végéig az infláció meghaladta a 12 százalékot, és az év végéig elérheti a 16-ot is – hivatkozik számításokra a tagozatvezető.. A nyugdíjasok képviselői követelik, hogy a novemberben esedékes nyugdíj-kiegészítés legalább 7 százalék legyen, de a 100 ezer forint alatti nyugdíjból élők kapjanak még plusz 4 százalékot.

Juhász László közölte, a MASZSZ nyugdíjas tagozata elvárja, hogy a kormány sürgősen vizsgálja felül a 2023. január elsejei nyugdíjemelés mértékét, és azt a tervezett 5,2 helyett legalább 15 százalékban határozza meg. Ennek szükségességét alátámasztja a pénzügyminiszter nyilatkozata is, amely szerint elképzelhető, hogy a jövő évi infláció a 20 százalékot is eléri. Ez az idős korosztályt a jelenleginél is rosszabb megélhetési helyzetbe taszítja – szögezte le Juhász László.

A nyugdíjasok sürgős megélhetési mentőövet várnak.

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom