Hírek
Mennyivel drágább az élet? - Megélhetési kalkulátor is segíti a szakszervezetek bértárgyalását

Megélhetési kalkulátor is segítheti a bértárgyalásokra készülő szakszervezeteket és vállalatvezetőket, ám az ingyen használható online szolgáltatás segítségével azt is megtudhatja bárki, pontosan mennyivel növekedett a megélhetési költsége. A kalkulátor az Európai Szakszervezeti Szövetség támogatásával készült. Egyebek között erről, az inflációról és a minimálbéremelés várható mértékének kialakításáról is beszélt a MASZSZ elnöke az ATV reggeli műsorában

Mindenki elsősorban a saját bőrén érzi az infláció negatív hatását, ám drámai számokkal szembesülhet az, aki pontosan szeretné tudni, a tavalyinál mennyivel költ többet idén a saját és a családja megélhetésére. Az Európai Szakszervezeti Szövetség támogatásával készült egy online megélhetési kalkulátor, amely a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) weboldalán működik – megelhetesikalkulator.hu –, s a KSH által közzétett számokat, valamint a lekérdező pontos válaszait összehasonlítva, számtalan megközelítésben kimutatja a változást.

A kalkulátor eredetileg térítésmentes személyes használatra készült, ám a vállalati bértárgyalásokhoz a szakszervezetek és a munkáltatók számára is igen hasznos támpont lehet. Legalábbis akkor, ha az érintett körben minél többen megválaszolják az online felületen olvasható kérdéseket. A válaszok feldolgozása kiegészül a munkáltatótól beszerzett és az adott vállalatra vonatkozó átlag-és medián bér adatokkal. Így lehetőség van a megélhetés drágulására vonatkozó adatok összevetésére az aktuális és az emelni tervezett vállalati bér adatokkal. Az infláció azt méri, hogyan változnak átlagosan az áruk és szolgáltatások fogyasztói árai Magyarországon, a jelen kalkulátor pedig azt, hogy ennek nyomán hogyan változott a saját fogyasztását megtestesítő fogyasztási kosár árindexe és ennek nyomán mennyivel költ többet ugyanazon áru- és szolgáltatás mennyiség megvásárlására, mint korábban.

A kalkulátor a lekérdező háztartás kiadási szokásai alapján becslést készít a személyes inflációs rátára, és ezt összehasonlítja az általános inflációval. Az online kalkulátor felületén válaszolni kell arra – egyebek között –, hogy a háztartás mennyit költ egy sor kategóriára, többek között élelmiszerekre, lakhatásra, kommunikációra, közlekedésre, szabadidőre és egyéb költségekre, kiadásokra, s megbecsüli az adott személye inflációs rátáját és megmutatja, hogy ez hogyan viszonyul az előző évekhez magyarázta a működés lényegét az ATV Start című műsorában Zlati Róbert. 

 A MASZSZ elnökét a várható béremelések mértékéről is kérdezte a műsorvezető, ám konkrét százalék ezúttal sem hangzott. Zlati hangsúlyozta: az infláció mértéke kell legyen az igazodási pont, ezért most még mindig korai lenne számokról beszélni. 

A beszélgetést ezen a linken lehet visszanézni: https://www.atv.hu/musor/atv-start

 

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom