Hírek
Európa szerte híre mehet a magyar pedagógusok helyzetének - A MASZSZ és a SZEF közös levele az Európai Szakszervezeti Szövetségnek

Közös levélben tájékoztatta a pedagógusok helyzetéről, s a kormány legutóbbi, a tanárok rendkívüli elbocsátásról hozott rendeletéről a 45 millió tagot képviselő Európai Szakszervezeti Szövetséget (ETUC – ESZSZ) a két legnagyobb hazai érdekvédelmi konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma.

Az ESZSZ-nek írt közös levéllel Európa figyelmét is felhívja a magyar pedagógusok helyzetére, valamint a kormány legutóbbi felháborító reakciójára a két legnagyobb hazai konföderáció. A MASZSZ és a SZEF elnöke írásban részletesen tájékoztatta a 39 európai ország 89 tagszervezetét, összesen több mint 45 millió tagot képviselő ESZSZ elnökét a kormány hadjáratáról, amelyet a protestáló tanárok ellen folytat, s a legutóbb született rendelet, a rendkívüli felmondás vérlázító módosításáról is. A szakszervezetek levelükben leszögezik: a kormány zsarolja, megfélemlíti az akár csak egyszer is tüntető vagy a polgári engedetlenségi mozgalomban résztvevő tanárokat. A nemzetközi szervezet nyilvánosan elítél minden olyan kormányzati intézkedést, amely a kollektív fellépés elnyomására születik – magyarázza Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke szerint a magyar kormány éppen ilyen rendeletet hozott. A két szövetség a nemzetközi figyelem felhívásával is próbálja támogatni a magyar pedagógusok küzdelmét.

Az elnök nem titkolja, a szövetségnél azt remélik, hogy az ESZSZ a 39 csatlakozott ország nevében ezúttal is – mint minden hasonló esetben – nemzetközi sajtóközleményben fogja elítélni a magyar kormánynak a hatalommal való visszaélését, a pedagógusok megfélemlítését, tiltakozó akciójuk letörését.

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom