KASZ Ifi – MASZSZ Ifi munkajogi oktatás

Budapest, 2017.02.20.
KASZ Ifi – MASZSZ Ifi munkajogi oktatás

2017. a szervezetépítés éve a konföderációs ifjúság számára. Ennek tükrében, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének Ifjúsági Tagozata (KASZ Ifi), együttműködésben a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatával (MASZSZ IFI) egy 4 alkalmas munkajogi oktatást szervezett, amelynek első alkalma február 20-án került megrendezésre.

Témája a munkaviszony alanyai, munkaviszony létesítése, munkaszerződés teljesítése és módosítása volt, amelyre szép számmal érkeztek a résztvevők. A nagy érdeklődést mutatta, hogy nem csak a KASZ képviseltette magát, de a TÁVSZAK, PVDSZ, VASAS, BDSZ és EKSZ részéről is voltak érdeklődők. A rendezvénysorozatot dr. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), illetve Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke nyitotta meg.

Az oktatás első felében a KASZ alelnöke, Buday Pálné tartott előadást. Elsősorban olyan alapvetésekről folyt az előadás, amelyekkel sok munkavállaló nincs tisztában – annak ellenére, hogy általános magatartási követelmények vagy alapismeretek. Ilyen például, hogy mi minősül munkaviszonynak, hova lehet fordulni abban az esetben, ha valakivel szemben nem érvényesül az egyenlő bánásmód, mikor érvénytelen egy munkaszerződés, a munkaszerződés kötelező elemei vagy az alapbér. Az alapvetően elméleti ismereteket gyakorlati példákkal szemléltette az előadó, így ami elsőre bonyolultan hangzott, az a példa alapján jól értelmezhetővé vált.

Az oktatás második részét Kovács Andrásné tartotta. A gyakorlati példák innen sem hiányozhattak. Olyan érdekes és valóban hasznos ismereteket kaptak a résztvevők, hogy például milyen esetben tagadhatja meg a munkavállaló az utasítást, illetve milyen esetben kell, hogy megtagadja. Mikor jogosult a munkáltató a munkavállalót eltérő munkakörben foglalkoztatni vagy éppen a szokásostól eltérő munkahelyen.

Ilyen és hasonló érdekes témákat vitattak meg a jelen lévők, hiszen az előadások után sok kérdés merült fel, amely szintén azt bizonyítja, hogy szükség van a Munka Törvénykönyvében foglaltak szakszerű átadására, hogy a dolgozó ember ne csak munkavállaló legyen, hanem tudatos munkavállaló.

A képzés-sorozat következő időpontja március 13-án lesz, amelyre szeretettel várjuk az érdeklődőket Kiss Nikoletta főszervezőnél.

Összeállította:
Kunert Annamária
MASZSZ Ifi alelnök

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss információval szolgálhassunk Önnek!