Szakszervezeti össztűz a BKV-ra

Nyolcszáznál több aláírt felmondási nyilatkozat gyűlt össze eddig a BKV-s Egységes Közlekedési Szakszervezetné jelezvén, hogy türelmük végéhez közelednek a béremelésre váró dolgozók, zömében járművezetők és karbantartók. A szakszervezetek több oldalról is össztűz alá vették a cégvezetést, van olyan, amelyik sztrájkkal fenyegetőzve próbál béremelést kicsikarni. A sztrájkot most különösen sokan támogatnák a cégnél – írja közleményében az EKSZ, amely felszólítja a cégvezetést, hogy ne a komplett 3 évre szóló 34 milliárd forintos béremelési büdzsé egyszeri előteremtésével húzza az időt, hanem adja oda az idei 15 százalékot az embereknek, további két évre pedig vállaljon garanciát.

Továbbra sincs bérajánlat a BKV-nál, ezért rohamosan fogy az ott dolgozók, zömében a járművezetők és karbantartók türelme. A béremelési tárgyalásoknak titulált állandó bizottsági üléseken eddig eredménytelenül egyezkedő érdekvédők sztrájkkal fenyegetőznek – ez persze része lehet a cégvezetéssel egyeztetett szokásos színjátéknak -, miközben a munkavállalók ennél sokkal gyorsabban szeretnének több fizetést kapni, hiszen a közlekedési ágazatban ez már csaknem mindenhol teljesült. Most elég pontosan megbecsülhető a cégnél uralkodó feszültség, ha másból nem, hát az elmúlt szűk egy hét alatt összegyűlt – és azóta is folyamatosan érkező – és letétbe helyezett 800-nál több felmondási nyilatkozatból – közölte Nemes Gábor. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke emlékeztet: az akció a munkavállalóktól indult, az EKSZ mindössze mögé állt, összefogta a szervezkedést, és letétbe helyezi a folyamatosan érkező aláírt nyilatkozatokat. A darabszám alapján azt lehet mondani, hogy minden második járművezető aláírt egy felmondást, ám a karbantartók és egyéb kiszolgáló területen dolgozók is hozzátették a maguk jelzés értékű nyilatkozatát. Az akció ugyanis elsősorban figyelemfelkeltés és erős jelzés, hiszen Nemes szerint nem tudni, hogy a százával érkező felmondásokat mennyien gondolják majd komolyan beélesíteni. A tömeges megmozdulás azonban egyértelmű jelzés: a dolgozók megelégelték az időhúzást, erősen fogy a türelem – szögezte le az elnök.

Az EKSZ azonban azt is tudja, hogy a már megállíthatatlan aláírási akció igen nagy kockázattal jár, s azért állt a megmozdulás mellé, hogy a szakszervezeti eszközökkel megvédje a munkavállalókat az esetleges munkáltatói retorziótól. Annak ellenére, hogy a dolgozók többsége jelezte, április közepéig vár a béremelésre, a  szakszervezet mindaddig visszatartja az embereket a felmondástól, ameddig csak van értelme eredményre várni. Nemes szerint az sem kizárt, hogy amikor a többi szakszervezet valóra váltja a sztrájkfenyegetést, s megkezdi a munkabeszüntetés előkészületeit, akkor az EKSZ és a több száz felbőszült, a cégtől akár távozni is kész ember gondolkodás nélkül beáll a sorba.

Nemes felháborítónak tartja, hogy a cégvezetés lagymatag állandó bizottsági ülésekkel, hosszas látszat „matekozással”  húzza az időt, miközben még egyetlen százaléknyi emelést sem ajánlott. Kiderült, a BKV-nál 34 milliárdra kalkulálják a 3 évre szóló béremeléshez szükséges pénzt, s azzal védekezve húzzák az időt, hogy ennyit nem tudnak ilyen rövid idő alatt előteremteni. Az EKSZ felszólítja a cégvezetést és a tulajdonost is, hogy egyelőre csak az idei, 15 százalékos béremeléshez szükséges pénzt ássák elő, s mielőbb adják oda a dolgozóknak. A többi, két évre szóló fizetésemelésre pedig a szakszervezetek egyelőre beérik szándéknyilatkozattal, garanciákkal.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss információval szolgálhassunk Önnek!