Digitalizáció, robotizáció és a NŐK

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Női Tagozata, a munkavállaló nők XVII. konferenciáján, a Digitalizáció, robotizáció és a NŐK témát tette a középpontba.

A mai Magyarországon, a munkavilága szereplői, csak ismerkednek, óvatoskodva beszélnek a világban rohanva valósággá váló jelenségről, hogy a munkavállalók által jelenleg tömegével végzett munkát, részben vagy egészben megszünteti a modernizáció. Hallunk bagatellizáló, de riasztó és elrettentő jövőt felvázoló prófétákat is.

Mi szakszervezeti nők azt az utat választottuk, hogy a megismerés, segítse a jövővel való szembenézést. Bár a kormányzat, a tőke nem beszél a munkavállalókra váró jövőről. Hogy rövid néhány év alatt, tömegével eltűnhetnek a munkahelyek, megszűnnek azok a munkák, amit ma ismerünk,
Átalakulnak a ma ismert munkavilága fogalmaink, hogy mi a munkahely, mi az a munkatartalom, amelyet el kell végezni. Milyenek azok a munkahelyek a hol a jövőben a megélhetéshez szükséges jövedelmet kell megkeresni.

A mai hétköznapoknak nem témája ez. Nekünk, szakszervezeteknek viszont kötelességünk, hogy ismerjük, és megoldásokat keressünk erre a kihívásra.

Na és mi lesz a nőkkel, ebben a jövőben. Erre keressük a válaszokat. A nagy hallgatásban mi nők beszélni akarunk.
Beszélni akarunk arról, hogy nem válhatunk kiszolgáltatottá. Időben tudni akarjuk a jövőnket, hogy készülhessünk és felkészülten várjuk a modern munkavilága kihívásait. Nem akarunk a tőke profit éhségétől rettegve arra várni, hogy a szociális párbeszéd hiánya miatt az agyonhallgatás készületlenül a kiszolgáltatottságban érjen minket.

Mivel mi, nap mint nap számtalan kihívással nézünk szembe, a megújulás, természetes lételeme minden nőnek. Ezért hisszük, hogy ebben is sikeresek leszünk. De ez nem meg egyedül. Ahhoz, hogy jó válaszokat adjunk, ismerni kell a jelenség természetét és irányát is.

Erre tettünk első kísérletet, de a folytatás elkerülhetetlen. Nem tudunk, és nem akarunk hallgatni. A munkavállalóknak tudniuk kell, hogy a fejlődés elkerülhetetlen. De nem hagyhatjuk, hogy ennek a hasznát a tőke, számláját viszont a munkavállalók fizessék meg.

Hercegh Mária
tagozatvezető

november 2017
H K Sze Cs P Szo V

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss információval szolgálhassunk Önnek!