Állítsuk meg a bérlopást!

659.370 Forint – 2127 Euró összeget loptak ki minden magyar dolgozó zsebéből csak 2017-ben!

Állítsuk meg a bérlopást! – követelik az európai szakszervezetek. Ennyit vettek ki a dolgozók zsebéből a részvényesek 2017-ben.

Ennyit kéne minden magyar dolgozónak pluszban kifizetni, ha a bérek és a munkavállalók által megtermelt nemzeti jövedelem (GDP) aránya megegyezne a 1990-es évek eleji szinttel. Ezt számolta ki az Európai Szakszervezeti Szövetség, megállapítva, hogy az EU tagállamok átlagában ez 1.764 Euró.

Az ESZSZ megállapítja, hogy a bérek / GDP aránya az 1970-es évek közepe óta csökken. Míg 1975-ben a bérek az EU GDP-jének 72% -át tették k, 2017-ben már csak kevesebb, mint 63 százalékát.

További számításra vár az 1990-es évek eleje óta elveszett bérek összesített összege – ez várhatóan sokkoló nagyságú lesz!

"Ez bérlopás”. A gazdagok tovább gazdagodnak azoknak a kárára, akik munkájukból, keresetükből élnek. A vállalatok bevételeik nagyobb részét, a nyereséget, a bérek kárára növelik. A vállalati nyereséget újra az üzletbe és a munkaerő képzésébe kellene befektetni, ezzel szemben a GDP-hez viszonyítva csökkennek a beruházások. – hangsúlyozta Esther Lynch, az ESZSZ titkára. A szakszervezetek joggal követelhetnének e miatt fizetésemelést, ellensúlyozandó a dolgozókat ért veszteségeket - az általuk létrehozott értékből való részesedésük elvesztése miatt. Várható, hogy ez a kérdés minden ágazatban elő fog kerülni

Esther kiemelte, hogy "Európának béremelésre van szüksége van, hogy csökkenjenek az egyenlőtlenségek és növekedjen a gazdasági növekedés. Míg a dolgozó emberek fogyasztásra, szolgáltatásokra költik a pénzüket, ezzel fellendítve a kereskedelmet, az üzletet, s így munkahelyeket teremte, addig a gazdagok bankokba viszik a pénzüket.

"A politikusok és a közgazdászok gyakran aggódnak a bérköltségek miatt - de az elmúlt negyed században a valódi problémát a tőke költsége jelentette, a részvényesek részére kifizetett osztalékok!”

A szakszervezetek válasza a kollektív tárgyalások megerősítése – hogy tisztességesebb béreket harcoljunk ki."