HírekKampányt indít a MASZSZ az EP-választáson való részvétel mellett

Kampányt indít a MASZSZ az EP-választáson való részvétel mellett

A demokráciának magában kell foglalnia a valóságos részvételt a politikai döntésekben, s a demokratikus részvételt a társadalomban és a munkahelyeken – ezt hirdette meg az Európai Szakszervezeti Szövetség az EP-választások kapcsán. A Magyar Szakszervezeti Szövetség támogatja ezt, és mindenkit az európai parlamenti választáson való részvételre ösztönöz.

Mozgósító kampányt indít a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) annak érdekében, hogy minél többen vegyenek részt az európai parlamenti választáson május 26-án. Erről a konföderáció kihelyezett elnökségi ülésén – ezt május 2-án és 3-án tartottak Zamárdiban a Vasutas Szakszervezet üdülőjében– született döntés.

Ugyancsak elhatározták, hogy támogatják az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) 23 pontos választási programját, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy a „demokráciának túl kell mennie a szavazás lehetőségén, magában kell foglalnia a valóságos részvételt politikai döntésekben és a demokratikus részvételt a társadalomban és a munkahelyeken”.

A nemzeti kormányoknak pedig fel kell hagyniuk azzal – tette hozzá az ETUC –, hogy az EU-t rossz döntésekkel vádolják. A MASZSZ maradéktalanul egyetért ezzel, miként azzal is, hogy olyan Európai Parlamentnek kellene alakulnia, amely kiáll a szociális Európa alapelvei mellett, s a lényege többek között az egységes minimálbér, illetve az egységes segélyezési, egészség- és társadalombiztosítási juttatások bevezetése.

A magyar szakszervezeti mozgalom helyzetét – közte a május 1-jei rendezvények tapasztalatait és a kialakult politikai helyzetet is – értékelte a MASZSZ a konföderáció kihelyezett elnökségi ülésén. Arra a következtetésre jutottak, hogy egységes fellépésére van szükség a munkavállalók érdekeinek képviselete érdekében, különben a nemzetközi tőkét támogató hatalom ellen nincs esély az eredményes fellépésre.

Napirenden szerepelt a konföderáció gazdálkodásáról szóló beszámoló, ami pozitív mérleget mutat. Elfogadták az idei év költségvetéséről szóló tervezetet is, amelyben a bevételek ugyancsak meghaladják a várható kiadásokat.

A tanácskozáson kiderült, hogy az elmúlt esztendőben sikerült elérni a taglétszám növekedését. Ezzel kapcsolatban döntés született arról, hogy értékelni kell az elmúlt fél év során az érdekvédelemmel kapcsolatos tapasztalatokat, s erről – a jövőbe is mutató – összefoglaló jelentést készítenek.

(Fotó: Favics Péter, MASZSZ)

• Végtelenül megalázónak és igazságtalannak is tartja a nyugdíjasoknak szánt 9 ezer forintos rezsiutalványt a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjastagozata.  Az egyeztetés nélküli, hirtelen ötlettel a kormány egyértelmű szándéka az idős emberek...