HírekMinősíthetetlen kormányzati dokumentumok az EU-s fejlesztési alap felhasználásáról

Kordás: Társadalmi egyeztetést nem lehet ennyivel elintézni

Aggódik az európai felzárkóztatási alap hazai felhasználása miatt a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ minősíthetetlen színvonalúnak tartja azokat a tájékoztató dokumentumokat, amelyeket a kormány a történelmi léptékű EU-s támogatás felhasználásáról készített. A szövetség Bodó Sándor államtitkárnak írt levelében online egyeztetés helyett érdemi konzultációt sürget. A szervezet közleményben leszögezi: az éves magyar GDP 4 százalékát kitevő támogatási összegről nem dönthet önállóan a kormány, ekkora pénz nem vándorolhat a hatalomhoz dörgölődző haverok zsebébe.

Méltatlanul pontatlan és elnagyolt tartalmú tájékoztató dokumentumokat készített a kormány az EU-s fejlesztési alap 2021-2027 közötti hazai felhasználásáról, a hihetetlenül nagy összeg elosztásának rendszeréről – olvasható a MASZSZ közleményében, valamint abban az írásos véleményben, amelyet a szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztérium számára készített. Ezeknek a dokumentumoknak – Partnerségi Megállapodás, az operatív programok és Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve – a szégyenteljes minősége is tökéletesen tükrözi azt, ahogyan a kormány lenézi a szociális és társadalmi partnereket, akikkel jó, ha egyáltalán szimulál egyfajta látszatkonzultációt.

Márpedig ennek a kiemelt jelentőségű és történelmi mértékű, az éves magyar GDP 4 százalékával azonos összegű támogatásnak a felhasználásáról érdemi párbeszédet kell folytatni, nem elég online szűk körben egyeztetgetni – szögezte Kordás László. A szövetség elnöke kijelentette: ekkora pénzügyi forrásnak a felhasználásról nem dönthet önállóan a kormány, ez az irdatlan nagy pénz nem vándorolhat a hatalomhoz dörgölődző haverok zsebébe. A MASZSZ elvárja, hogy a kormány az uniós támogatási lehetőséget a társadalom és a gazdaság számára biztonságot eredményező módon használja fel. A részleteket azonban nem önállóan, hanem széleskörű és alapos egyeztetési folyamat során kell kidolgozni– szögezte le a szövetség elnöke.

Az egyeztetés szükségességére a MASZSZ - mint a „fontos partnerként" jegyzett 600 szervezet egyike levélben is felhívta Bodó Sándor államtitkár figyelmét. A szövetség elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF), valamint az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) közös megbeszélését szorgalmazza, valamint azt, hogy a folyamatból az ágazati párbeszéd bizottságok se maradjanak ki, a felhasználási, elosztási tervet velük is ismertesse a kormány. Ez egyébként az Európai Unió elvárása, sőt feltétele is, amit április végéig kell teljesíteni.

Kordás szerint a témáról tartott és január 31-én lezárult online „társadalmi egyeztetés" nem teremtett érdemi lehetőséget a tervek és programok megvitatására, és egy széles társadalmi konszenzus kialakítására a szakmai és koncepcionális vélemények ütköztetése alapján. A MASZSZ ezért úgy véli, egy ilyen fajsúlyú projektet nem lehet ennyivel elintézni.

Az elnök hiányolja a kormány által összeállított „tájékoztatóból" – sok más fontos cél mellett – a bérfejlesztési tervet, a béreknek a GDP-vel arányos felzárkóztatását is.

Ez így elfogadhatatlan – szögezi le Kordás.  Hangsúlyozta: a Magyar Szakszervezeti Szövetség elkötelezett partnerként részt akar venni a folyamatban, hogy garantálhassa a rendelkezésre álló forrásoknak a társadalom számára sikeres hasznosítását.