Béremelés: a BKV-nál sikerült, a közszolgáltatóknál még ajánlat sincs

A MASZSZ felszólítja a kormányt, kezdjen érdemi bértárgyalásokat

Példát vehetne a kormány a fővárosról, legalábbis, ami a BKV-nál február 21-én született bérmegállapodást illeti – írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Miközben a fővárosi közlekedésiek már tudják, hogy idén – januárra visszamenőleg – 10 százalékkal több fizetésért dolgoznak, az állami tulajdonú vállalatoknál még csak el sem kezdődött az érdemi egyeztetés. A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólítja a kormányt, kezdjen végre érdemi bértárgyalást a közszolgáltatásban dolgozókkal.

Bővebben: Béremelés: a BKV-nál sikerült, a közszolgáltatóknál még ajánlat sincs

A nyugdíjasok írtak Orbánnak

Tagozatunk levélben kért találkozót a miniszterelnöktől

Személyes találkozót kezdeményezett a miniszterelnöknél és két miniszternél is a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata. A szövetség és a tagozat elnöke Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak és Varga Mihálynak írt közös leveléhez csatolta a nyugdíjasok helyzetének radikális megváltoztatására készített 6 pontos követeléscsomagját.

Bővebben: A nyugdíjasok írtak Orbánnak

A nyugdíjasok nyomorát fel kell számolni

Alapnyugdíjat sürget a legnagyobb szakszervezeti szövetség

Alapnyugdíj bevezetését, valamint a nyugdíjaknak az átlagbér 70 százalékához való felzárkóztatását is követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség abban a hatpontos követeléscsomagban, amelyet hamarosan hivatalosan is eljuttat a döntéshozókhoz.

Bővebben: A nyugdíjasok nyomorát fel kell számolni

Nőtt a kormány bevétele, indokolt a kétszámjegyű béremelés

Nemcsak a minimálbért, hanem a nyugdíjakat, a családi pótlék, a GYES és az árvaellátás összegét, valamint az otthonápolási díjat is sürgősen emelni kell – reagált közleményben a Magyar Szakszervezeti Szövetség a Pénzügyminisztérium pénteken – december 20-án – közzétett elemzésére, miszerint a novemberi adatok alapján a tavalyihoz képest jelentősen nőtt a kormány bevétele. A MASZSZ ezért az eddigieknél is határozottabban szorgalmazza a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) mielőbbi összehívását, hogy érdemben tárgyalhassanak végre a béremelés mértékéről.

Bővebben: MASZSZ: A minimálbér mellett a nyugdíjakat és más családi ellátási díjakat is rendezni kell!

MASZSZ: Botrányos és embertelen az új tb-törvény

A  szövetség a törvény visszavonását követeli

Az új tb-törvény azonnali visszavonását követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség, mert embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja azt, ahogyan a kormány csaknem félmillió embertől készül  megvonni az orvosi ellátást. Beteget az orvos ellen, munkavállalót a munkáltató ellen, egészséges embert a beteg ellen fog fordítani a kormány. A MASZSZ felszólítja a köztársasági elnököt: ne írja alá törvényt.

Bővebben: MASZSZ: Botrányos és embertelen az új tb-törvény

Tüntetés a közoktatásért

Több ezer pedagógus és szimpatizáns tüntetett a Kossuth téren a béremelésért és a jobb munkakörülményekért. Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZASZ) vezetője arról beszélt, nem lett az egy éve elfogadott rabszolgatörvény alkalmazva, és ez az egy évvel ezelőtti tiltakozások és az összefogások eredménye. Ezt az összefogást Kordás szerint tanulgatják még, de most itt vannak, mert szolidárisok a tanárokkal, és mert a MASZASZ tagjai nem akarnak túlterhelt gyerekeket és pedagógusokat látni az iskolákban. - Beszélt arról is, hogy rossz az elfogadott szakképzési törvény, mert ellehetetleníti a rosszabb körülmények közül jövő gyerekek előrejutását, mint mondta: „azt akarjuk, a munkások gyereki is bejussanak főiskolára és egyetemre." Ha sztrájkra kerül a sor mellettetek leszünk – tette hozzá Kordás László.

Bővebben: Tüntetés a közoktatásért

A MASZSZ országszerte mozgósít a pedagógus tüntetésre

Elsők között csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete november 30-ára meghirdetett tüntetéséhez sőt, országos mozgósításba kezdett a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Ez nem politikai megmozdulás, de nem is csupán egy szolidaritási tüntetés lesz, hanem a gyerekek jövőjéért folytatott egyre élesedő harc, amit összefogással meg kell nyerni – szögezte le Kordás László elnök.

Bővebben: A MASZSZ országszerte mozgósít a pedagógus tüntetésre

A MASZSZ összehívatta a VKF-et

A szövetség újratárgyaltatná a bérmegállapodást

Kétszámjegyű minimálbéremelést szorgalmaz a Magyar Szakszervezeti Szövetség, ezért kezdeményezésére újratárgyalhatják a tavaly megkötött két évre szóló 8 százalékos megállapodást. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF) november 11-én ülésezett, az újratárgyalásról azonban egyelőre nem döntött a kormány.

Bővebben: A MASZSZ összehívatta a VKF-et

MASZSZ: Az utolsó védelmi bástya is elesett

Végleg megszűnnek a munkaügyi bíróságok, s a törvényszék elnöke fogja beosztani, melyik bíró, milyen ügyeket tárgyalhat. Vagyis, semmi garancia nincs arra, hogy továbbra is a munka világa területén korábban nagy gyakorlatot szerzett bírók ítélkezhetnek majd a munkavállalók peres ügyeiben. Ezzel az érdekérvényesítés utolsó fontos bástyája is elesett, így a kormány újabb határozott lépést tesz az érdekvédelmi rendszer totális lebontása felé – reagált a munkaügyi ítélkezés átalakításának hírére a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Bővebben: MASZSZ: Az utolsó védelmi bástya is elesett

Ápolás, gondozás: kevés pénzért, embertelenül nehéz körülmények között

Méltatlanul alacsonyak a bérek, gyakran vállalhatatlanok a munkakörülmények, s rendszeresen csorbul az esélyegyenlőség elve is a sokak által lenézett gondozási, ápolási szektorban, ahol zömében nők dolgoznak. A szakgondozók Magyarországon átlagosan alig több mint 172 ezer forint forintért végzik embertelenül nehéz munkájukat, így nem csoda, hogy kritikus a munkaerőhiány a szakmában – hívja fel a figyelmet a Tisztes Munka Világnapja alkalmából a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ csatlakozott az európai globális akcióhoz, amely idén a szektorban uralkodó tarthatatlan állapotokra hívja fel a figyelmet. A szövetség érdemi szociális párbeszédet kezdeményez.

Bővebben: Ápolás, gondozás: kevés pénzért, embertelenül nehéz körülmények között

Alkategóriák

• Átlagosan tíz százalékos béremelésben állapodtak meg a szakszervezetek a BKV vezetésével pénteken a kollektív munkaügyi vita harmadik fordulójában. A sztrájkkészültséget a megállapodás aláírásáig felfüggesztették – közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet. Átlagosan...