2017. szeptember

2017. július

2017. június
Lapozható változat
Ha az ön gépén nem tudja megnyitni vagy lapozni az újságot, próbálja meg ezen a linken.

2017. május

2017. április

2017. március

2017. február

2017. január

Európai aláírásgyűjtés

Az Európai Bizottság elfogadta az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) Európai Polgári Kezdeményezését, mottója: "Tisztességes közlekedést Európában – egyenlő bánásmódot minden közlekedési dolgozónak!"

A döntés értelmében az EU 28 országában 1 millió aláírást kell összegyűjteni a következő 12 hónapban. Ez Magyarország vonatkozásában azt jelenti, hogy minimum 15.750 aláírást kell összegyűjteni.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közlekedési tagozata aláírásgyűjtési akciót indított  az ETF kezdeményezéséhez csatlakozva a közlekedési dolgozókért.

Aláírásokat papíralapon és online formában egyaránt lehet gyűjteni.

Mellékeljük az online aláírásgyűjtő linkjét, magyar nyelven is (az új ablakban megnyíló oldalon kicsit lejjebb görgetve, a "Language" feliratú gördülőmenüre kattintva választhatod ki a magyart):
www.fairtransporteurope.eu

"A „Tisztességes közlekedés Európában" elnevezésű európai polgári kezdeményezés célja, hogy véget vessen a szociális és bérdömpingbe torkolló, elfogadhatatlan üzleti gyakorlatoknak. Kérjük, hogy az Európai Bizottság biztosítson tisztességes versenyt a különböző közlekedési módok között, és származási országtól függetlenül minden dolgozónak garantálja az egyenlő bánásmódot (az egyenlő bér és munkafeltételek elvének tekintetében)."

Magyar nyelvű aláírásgyűjtő ív innen tölthető le.

Újrakezdés - a Magyar Szakszervezeti Szövetség programja (2015-2019)

Újrakezdés
a Magyar Szakszervezeti Szövetség programja (2015-2019)
(Részlet)

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megalakításával új fejezet kezdődött a hazai szakszervezeti mozgalom történetében. Ez a történelmi pillanat megadja a mozgalom számára az újrakezdés lehetőségét.

Összefogásunk olyan határozottan vállalt alapértékeken nyugszik, mint a szolidaritás, az esélyegyenlőség, a demokrácia, a hazafiság, az európaiság, a jogállamiság, a pártsemlegesség.

A Szövetség előtt álló kihívás, hogy olyan szervezetet hozzon létre, amely dinamikus, és gyors reagáló képességgel rendelkezik. Ennek érdekében a programidőszak végére a következő feladatokat kell megvalósítanunk:

• kiemelt célnak tartjuk, hogy az ágazatokon belüli, és azok közötti együttműködéseket a szervezet keretein belül erősíteni tudjuk;
  • a Magyar Szakszervezeti Szövetség minden értelemben véve szolgáltató szakszervezetté válik, amely révén elősegíti, hogy ágazatai tagszervezetei egységes szolgáltatások nyújtására legyenek képesek, egy új információs rendszer kiépítésével közvetlenül a szakszervezeti tagokkal tudjon kapcsolatot tartani, és tudatos pénzügyi gazdálkodással megteremtse a kormányoktól független működés feltételeit;
  • a kormány által életben tartott, sokszor korlátozott jogkörű társadalmi párbeszéd fórumok mellett célunk, hogy megteremtsük az alternatív társadalmi párbeszéd rendszerét, ezáltal teremtsünk nyilvánosságot követeléseinknek, és javaslatainknak;
  • jelen leszünk az állásbörzéken, iskolai oktatásban, fiatalok rendezvényein (fesztiválokon), ahol aktív segítségnyújtással egy új szakszervezet képét kell mutatni;
  • kidolgozunk egy mentori programot, amely keretében az idősebb szakszervezeti tisztségviselők tapasztalataikat átadva támogathatják fiatal tagtársaikat;
  • kidolgozzuk a Magyar Szakszervezeti Szövetség Esélyegyenlőségi Programját, amelynek keretében meg kell azt is vizsgálni, hogy a női, és ifjúsági kvóta bevezetése hogyan valósítható meg a szervezet minél szélesebb rétegeiben;
  • szellemi műhelyeket hozunk létre, amelyek révén önálló szakmai javaslatok kidolgozására leszünk alkalmasak. A szétaprózódott szakértői bázist és a szakmai anyagok elérését egységesítjük;
  • a szakszervezeti tisztségviselői utánpótlás nevelés, valamint a meglévő tisztviselői kör képzése érdekében a Magyar Szakszervezeti Szövetség akár önállóan, vagy másokkal társulva létrehozza képzési központját.

A programidőszak során legfőbb célkitűzésünk a dolgozói szegénység felszámolása. Ez ugyanis aláássa a munkába vetett hitet, csökkenti az emberek demokrácia iránti elköteleződését, radikalizmushoz vezet, és legfőképpen növeli a lecsúszást, elszegényedést, kilátástalanságot. A belső működésben is meg kell jelennie a dolgozói szegénység elleni küzdelemnek (civil szervezetekkel való együttműködések, belső önsegélyező alapítványok, pénztárak). Példát kell mutatunk a tagság, a kormányzat és a társadalom felé.

A MASZSZ programjában megfogalmaztuk részletes szakpolitikai célkitűzéseinket, elvárásainkat. Ezek megvalósulásának figyelemmel kísérése érdekében kétévente elkészítjük ország jelentésünket, amely valós, a tényeken alapuló helyzetképet ad Magyarországról. Ezáltal fórumot teremtünk arra, hogy szembenézzünk a változásokkal, a kívánalmaink, követeléseink teljesülésével.

Budapest, 2015. február 27.

Milyen legyen Magyarország következő 4 éve?

A Magyar Szakszervezeti Szövetség tárgyalási kezdeményezése

maszsz

A Magyar Szakszervezeti Szövetség az országgyűlési képviselő választásokat megelőzően megfogalmazta és közzé tette a következő kormánnyal szembeni elvárásait. A „Milyen legyen Magyarország következő 4 éve?” című dokumentumban 14 pontban foglaltuk össze a célokat, és követeléseket.

Bővebben: Milyen legyen Magyarország következő 4 éve?

Miniszterelnöki válasz

Orbán Viktor Miniszterelnök Úr levélben válaszolt Pataky Péternek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének 2014. május 10-i levelére.

level

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökeként gratulálok Önnek ahhoz, hogy az Országgyűlés miniszterelnökké választotta.

A szakszervezetek többsége, így a Magyar Szakszervezeti Szövetség is fontosnak tartja, hogy a demokratikus választások alapján kormányzati hatalmat és felelősséget szerzett politikai erőkkel és kormányokkal megfelelő párbeszéd alakuljon ki az általunk képviselt munkavállalók érdekében.

Az új kormánnyal folytatandó párbeszéd kezdeteként a Magyar Szakszervezeti Szövetség Elnöksége a 2014. május 14-ei ülésén megvitatja mindazokat a kérdéseket, amelyekkel kapcsolatban javaslatokat szeretnénk tenni a parlament elé benyújtandó kormányzati jogalkotási programhoz.

A teljes levél PDF formátumban megtekinthető itt

level

Tisztelt Elnök Úr!

Köszönettel vettem elismerő szavait, melyekkel az országgyűlési választáson elért győzelemhez gratulált.

Örömmel és büszkeséggel tölt el a tény, hogy a választópolgárok nemet mondtak a gyűlölködés és felelőtlen ígéretek politikájára, és igent mondtak a nemzet, család és munka értékrendjén alapuló jövőre. Magyarország ma nemcsak a legegységesebb nemzet Európában, hanem újra olyan hely, ahol érdemes élni, dolgozni és családot alapítani. Hálás vagyok, hogy együtt eljuthattunk idáig, és tudom, hogy közös erővel újra sikeressé és naggyá tehetjük Magyarországot.

Kérem engedje meg, hogy a következő időszakhoz sok erőt és további sikereket kívánjak.

A teljes levél PDF formátumban megtekinthető itt

október 2017
H K Sze Cs P Szo V

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss információval szolgálhassunk Önnek!