Hírek
Nemzetköszi szakszervezeti oktatási hét - Fiatalok Toledóban

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatát képviselve részt vehettünk az Európai Szakszervezeti Bizottság Ifjúsági oktatási hetén Spanyolországban, Toledóban, február 7-től 10-ig. A rendezvényen harmincnál több különböző tisztséget betöltő szakszervezeti képviselő vett részt Európa több országából. Magyarországot Dió Levente (Vasas Szakszervezeti Szövetség, MASZSZ Ifi) és Bujdos Klaudia (Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, MASZSZ Ifi) képviselte.

Már az első találkozásnál érezhető volt, hogy mi mindannyian „egy csónakban evezünk”, s bár különböző országokból, különböző területekről érkeztünk, a céljaink közösek: szeretnénk fejlődni, tanulni és szakszervezeti tisztségviselőként a lehető leghatékonyabban elősegíteni szervezeteink, kollégáink munkáját, és a lehető legjobban képviselni a dolgozókat.

Az előadások és az egymás közötti kommunikáció is angolul zajlott, ami remek lehetőséget nyújtott mindannyiunk számára, hogy kamatoztassuk és fejlesszük a nyelvtudásunkat.

Az előadók szintén különböző országok képviselői voltak, így az általános szakszervezeti példákon túl betekintést nyerhettünk egy-egy ország érdekvédelmi rendszerének működésébe, főbb feladatainak körébe is.

Az előadások több szempontból is izgalmasak voltak. Egyrészt minden óra teljes mértékben interaktív volt, az előadók mindig a rendelkezésünkre álltak, ha kérdésünk vagy egyéni meglátásunk volt egy-egy téma kapcsán. De arra is lehetőség volt, hogy megvitassuk egymás között az egyes témák kapcsán kialakult véleményünket.

Másrészt többször volt lehetőségünk csapatban dolgozni, változó felosztással, aminek köszönhetően jobban megismerhettük egymást. A csapatfeladatok során 5-6 fős csoportokban kellett a megadott kérdések vagy szempontok alapján kidolgozni egy-egy feladatot, majd prezentálni azt. Az előadók beszámolója szerint öröm volt látni, ahogy mi, ifjúsági szakszervezeti képviselők nekiveselkedtünk ezeknek a feladatoknak. Ezeken az összejöveteleken igazán aktív ötletelések, véleménycserék folytak.

Történelmi háttér

Az előadásokban hallhattunk a szakszervezetek létrejöttének történelmi hátteréről, valamint azokról az értékekről – egyenlőség, szolidaritás, „hiszünk a munkásosztályban” –, amelyeket mindannyian képviselünk.

Visszatérő kérdés volt a négy nap során a szakszervezetek elöregedése, illetve az is, hogy hogyan lehetne a fiatalokkal jobban megismertetni az érdekvédelem fontosságát, elérni, hogy aktívan vegyenek részt a közös munkájában. Ennek kapcsán több fiatal szakszervezeti képviselővel is készített rövid interjút Bujdos Klaudia, amelyben elmondják, szerintük miért fontos a fiatalok szerepvállalása z érdekvédelemben. Beszélgetéseink során megállapítottuk, hogy a mozgalom vezetőinek és minden résztvevőjének jobban meg kell értenie a közösségi média fontosságát, több figyelmet kell fordítaniuk annak hatékonyabb használatára, hogy segíteni tudjanak az embereknek.

Ellenszélben

Hangsúlyos téma volt a képzés során a szakszervezetek ellen irányuló fellépések, a gyűlöletbeszéd, a radikális álláspontok elterjedése, valamint a közösségi média egyre növekvő szerepe ezeken a területeken is. Hallhattunk különféle Európai Unió-ellenes, illetve demokráciaellenes megmozdulásokról, majd hosszasan taglaltuk, hogyan érdemes ezekre a szakszervezeteknek reagálniuk. Az előadók kiemelték a megfelelő időben és módon zajló kommunikáció fontosságát, illetve a közösségi média hatékony használatát, valamint az álhírek terjedését és az azokkal szembeni mielőbbi fellépést.

Külön pozitívum volt, hogy nemcsak mi, résztvevők jegyzeteltünk az órák és feladatok közben, hanem az előadóink is feljegyezték, ha valaki jól átgondolt és érvekkel alátámasztott ötlettel állt elő egy-egy aktuális probléma megoldása kapcsán.

Üdítő volt továbbá, hogy a hétköznapi szakszervezeti munka mellett betekintést nyerhettünk a globális szakszervezeti feladatokba, folyamatokba is.

A képzés egyik kiemelkedően hasznos része volt a csapatban való gondolkodásra, a kommunikációra, valamint a prezentációk megfelelő előadására való ösztönzés.

A harmadik napon részt vehettünk egy kerekasztal-beszélgetésen, melynek címe „Trade Union analysis: Effects” (A hatások szakszervezeti elemzése – a szerk.) volt, ahol több neves spanyol szakszervezeti képviselő (UGT, CCOO + ETUC) osztotta meg velünk gondolatait. A beszélgetés angol tolmácsolás segítségével spanyolul zajlott.

Összességében nagyon hasznosnak találtuk a négynapos képzéssorozatot mind az elsajátított új tudás, mind a nemzetközi ifjúsági hálózatok megerősítése miatt, és rendkívül hálásak vagyunk a Magyar Szakszervezeti Szövetségnek és a szervezést lebonyolító ETUI-nak és FES-nek, hogy lehetőséget adott nekünk arra, hogy részt vehessünk egy ilyen fontos nemzetközi eseményen.

 

Debrecen, 2023. 02. 17.

                                                                                                                                                             Dió Levente
                                                                                                                                                             Bujdos Klaudia

 

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom