Hírek
Diszkriminatív törvénytervezet: visszavonásra szólítja fel a miniszterelnököt az ESZSZ

A szakszervezetek gyengítését célzó, diszkriminatív törvénytervezet visszavonására szólítja fel levélben Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Szakszervezeti Szövetség. Az ESZSZ egyetért azokkal a hazai szakszervezeti véleményekkel, amelyek szerint a közszférában tervezett tagdíjlevonási kötelezettség megszüntetése többféle szempontból is erősen aggályos. A 41 országot, mintegy 45 millió tagot képviselő ESZSZ levele az alábbiakban olvasható.


 

Tisztelt Miniszterelnök úr!

Azért fordulok Önhöz, hogy kifejezzem az európai szakszervezeti mozgalom aggodalmát az állam működésének további egyszerűsítésével kapcsolatos rendelkezésekről szóló törvénytervezettel kapcsolatban.

Az ESZSZ egyetért a magyar szakszervezetek véleményével, amely szerint a tervezett , aggályosan diszkriminatív megkülönböztető rendelkezések nyilvánvalóan a közszférában működő érdekvédelem ellen irányulnak, miközben súlyosan sértik az érintett munkavállalók jogait is.

A tervezett törvénymódosítást Önök az adminisztratív terhek csökkentésével indokolták, miközben egyértelmű, hogy egyáltalán nem ez a cél. Sőt! Hiszen az, hogy a jövőben a közszektorbeli munkáltatók megtagadhatják a tagdíj automatikus levonását új és jelentős további adminisztratív terhet ró a szférában működő érdekvédelmi szervezetekre.

Ezért támogatjuk a felszólítást a tervezet azonnali visszavonására és érdemi tárgyalások megkezdésére, lehetőleg az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) keretében. Emlékeztetünk arra, hogy a kormányoknak eleget kell tenniük a szakszervezetekkel folytatott konzultációban a munkáltatói szerepvállalási kötelezettségeiknek, és teljes mértékben tiszteletben kell tartaniuk az EU szociális vívmányait, valamint a nemzetközi munkaügyi normákat.

Az érintett munkajogokkal kapcsolatban az ESZSZ kérésre további információkkal áll rendelkezésre.

 

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom