Hírek
Minimálbéremelési tárgyalás: „nesze semmi…” - A MASZSZ időhúzás helyett érdemi egyeztetést sürget (frissített)

Csalódtak a szakszervezetek: konkrét adatok híján érdemben szó sem eshetett az évközi minimálbéremelés mértékéről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) mai – augusztus 30-ai – ülésén – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ időhúzás helyett érdemi egyeztetést sürget. Zlati Róbert elnök a témában az ATV Egyenes beszéd című műsorában is nyilatkozott.  


 

Üres kézzel távoztak a résztvevők a VKF Monitoring Bizottsága mai üléséről, mert a remélt minimálbéremelési konkrétumok helyett, ahogy az a Gazdaságfejlesztési Minisztérium meghívójában is szerepelt, mindössze konzultáltak a felek bérek alakulásáról – mondta az ülés után Zlati Róbert. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint ez az ülés legfeljebb beszélgetésre volt alkalmas, de sem az infláció várható alakulásáról, sem a GDP helyzetéről nem kaptak érdemi tájékoztatást az ülésen résztvevők, a munkavállalók, munkáltatók és vállalkozók képviselői.

A MASZSZ elnöke szerint a minimálbéremelési tárgyalásokra is kijelölt bizottság mai találkozóján a munkavédelmi törvény tervezett – kedvezőtlen – módosításáról és a szakszervezetek számára végtelenül hátrányos tagdíjlevonási szabályozásban várható változásokról sem lehetett megtudni részleteket. Ezen az ülésen az sem derült ki, hogy mit értett Orbán Viktor miniszterelnök a minapi kijelentésén, miszerint „a béremelkedés utoléri az inflációt”. Félő, hogy nem évközi minimálbéremelésre, hanem az infláció letörésére utalt, pontosabban arra, hogy ha csökken az infláció, akkor összébb zárul a bérek és a pénzromlás közötti olló. Ez igazságtalan megoldás lenne, hiszen az eddig elszenvedett reálbérveszteséget mindenképpen kompenzálni kell – szögezte le Zlati Róbert. Már csak azért is, mert az idei minimálbér megállapodáskor a tárgyalófelek – a kormány képviselője is – írásban rögzítették, ha szükséges, akkor évközben korrigálják a korábbi értéket. Márpedig a gazdasági mutatók eddigi ismerete és az elemzők inflációs előrejelzése alapján ennek meg kell történnie, mert ez nem csupán szándék, hanem kötelesség, tisztesség kérdése is – szögezte le az elnök.

A MASZSZ felesleges időhúzás helyett érdemi egyeztetést sürget. .

A témáról a média is széles körben beszámolt, az ATV Egyenes beszéd című műsorában is kérdezték Zlati Róbert elnököt. A beszélgetést itt llehet visszanézni.

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom