Hírek
A SZTRÁJK – ALAPJOG, kockásinges találkozót tartottak a Kossuth téren

Nagy Kockásinges Találkozó néven demonstrációt szervezett a Ne dolgozz ingyen, az aHang, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a VDSZ, a Pedagógusok Demokratikus szervezete és a Tanítanék szervezet.

Közel tízezer ember vett részt a március 19-i budapesti rendezvényen amely a pedagógusok tiltakozása váltott ki. A március 16-án elkezdett határozatlan idejű sztrájk előzménye, hogy a kormány nem volt hajlandó egyeztetni a szakszervezetekkel. Ráadásul a sztrájk bejelentését követően egy rendkívüli rendelettel teljesen ellehetetlenítették az oktatási intézményekben a sztrájkot. Erre válaszul polgári engedetlenséget indított több tanár, amely országos hullámokat vert.

A szombati demonstráción felszólalt:

Nagy Erzsébet, PDSZ választmányának tagja

Zeller Judit a TASZ jogásza

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke, a Szakszervezetek Akciószövetsége és a FÖX tagja, Taskovics István, a TBDSZ elnöke, a Szakszervezetek Akciószövetsége tagja,

Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke, a Fővárosi Közszolgáltatási és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (FÖX) tagja

Székely Tamás, a VDSZ elnöke és a MASZSZ alelnöke

’Én is a tanárokkal vagyok’, freeszfe

Simkó Edit, pedagógus

Nagy Ervin, a „Tanár”, színművész

Schermann Fruzsina, ADOM Diákmozgalom

Törley Kata és Pilz Olivér, Tanítanék Mozgalom

Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, szerint tanítani, tanulni csak szabadon lehet. De e szabadságot elvette a kormány a tanároktól. A tanítási cél a hatalom szerint: egyforma embereket kell gyártani A pedagógusok nem sztrájkolni, hanem tanítani akarnak, hiszen, aki ma a pályán van, az hivatástudatból van ott. – mondta.

 

Székely Tamás a VDSZ elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke beszédében kiemelte: Most együtt kell kiállnunk a vakok iskolájában dolgozó fiatal pedagógusért, a kistelepülésen fáradságos munkát végző tapasztalt tanítókért, mindenkiért. Kiállunk értetek, mert most ti, holnap mi! A sztrájk alapjog! Ennek elvétele diktátum. Ha nincs párbeszéd, ha nincs egyeztetés, akkor van helyette diktátum,   fenyegetés, zsarolás és megfélemlítés. Ha nincs szabad oktatás, nincs jövőnk. Most ki kell állni mindenkinek, és nem csak magáért másért is. Mert ez a szolidaritás!

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom