Hírek
MÁV megállapodás
Megszületett a döntés: tíz százalékkal, de legalább 40 ezer forinttal emelkedik 2022 januártól a MÁV-Volán-csoportnál dolgozó mintegy 43 ezer munkavállaló bére. Az erről szóló megállapodást aláírta a munkáltató és minden kollektív szerződés kötésre jogosult szakszervezet, így a Vasutasok Szakszervezete is. Ennek eredményeként az érintett munkavállalók idén átlagosan legalább bruttó 530 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint tavaly.

Teljesültek tavaly a hároméves bérmegállapodásban foglaltak. Ezt a cégcsoport érdekegyeztető tanácsának január 17-ei ülésén állapították meg a résztvevők: a MÁV-Volán-csoport vezetése és a szakszervezetek. Az ülésen írásban rögzítették a felek a 10 százalékos, de legalább 40 ezer forintos béremelésről szóló alkut. Utóbbi a minimálbér növekedése miatti bértorlódások elkerülése miatt fontos eleme a megállapodásnak.

A bérminimumok emelésére, valamint a lojalitás-juttatás egységesítésére szánt összeget és a 10 százalékot is beleértve idén – 2022-ben – a 43 ezer munkavállaló jövedelmének javítására 49 milliárd forintot fordít a cégcsoport – közölte a munkáltató.

A szükséges forrásokat a munkáltatói járulékterhek csökkentéséből származó  vállalati megtakarítások biztosítják. 

A bérmegállapodás eredményeként a MÁV-Volán-csoport munkavállalói 2022-ben éves szinten átlagosan legalább bruttó 530 ezer forinttal vihetnek többet haza, mint az előző évben.

A kollektív szerződést kötő szakszervezetek a 2022. évi bértárgyalást így lezártnak tekintik.

A megvalósuló bérfejlesztés bértömegének összetételét az alábbi diagram szemlélteti, bemutatva az egyes részletek forrását.

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom