Hírek
Négy szakszervezet írt Magyarország európai parlamenti képviselőinek

Tisztelt Képviselő Asszony / Úr!

 Az aláíró magyar szakszervezeti szövetségek nevében azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy szavazatával támogassa az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló irányelv elfogadását a 2022. szeptember 14-i európai parlamenti plenáris szavazáson.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség tagszervezeteiként felhívásainkban és 2021. június 15-én kelt levelünkben is hangsúlyoztuk, hogy ennek az irányelvnek az elfogadásával valódi esély teremtődik arra, hogy az európai és azon belül a magyar munkavállalók egzisztenciális és munkajogi helyzete pozitív irányba változzon. 

A jelenlegi megélhetési válság kezdete előtt az EU 27 tagállamában minden tizedik munkavállalót az elszegényedés fenyegette, illetve 10-ből 7 minimálbérért foglalkoztatott munkavállaló arról számolt be, hogy megélhetési nehézségei vannak. 2022-re ez az elfogadhatatlan helyzet nem javult, hanem tovább romlott! Az energia és az élelmiszerek, továbbá egyes szolgáltatások árainak növekedése miatt egyre több munkavállaló süllyed a dolgozói szegénységbe. 

Az Európai Uniónak most kell lépéseket tennie a megélhetési válság kezelése érdekében! 

A most elfogadás előtt álló irányelv a minimálbérről, a szakszervezetek támogatásáról, a kollektív tárgyalások előmozdításáról, továbbá arról rendelkezik, hogy a bérek lépést tartsanak a termelékenység növekedésével. Összegezve tehát: az irányelv elfogadása hozzájárul ahhoz, hogy a bérek igazságosabbá váljanak. 

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) magyar tagszervezetei nevében: 

                     Csóti Csaba                                                                 dr. Kuti László

Szakszervezetek Együttműködési Fóruma                     Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés 

 

      Doszpolyné dr. Mészáros Melinda                                            Zlati Róbert

         LIGA Szakszervezetek                                              Magyar Szakszervezeti Szövetség

 

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom