Hírek
Megélhetési kalkulátor

Elindult a Magyar Szakszervezeti Szövetség megélhetési kalkulátora, amely elérhető a alábbi linken.

Hogyan befolyásolja az infláció a háztartási (megélhetési) költségeket?
Használja inflációs kalkulátorunkat, hogy megtudja, a megélhetési költségek növekedése hogyan érintette Önt és családját az elmúlt évben?

Az infláció azt méri, hogyan változnak átlagosan az áruk és szolgáltatások fogyasztói árai Magyarországon, a jelen kalkulátor pedig azt, hogy ennek nyomán hogyan változott a saját fogyasztását megtestesítő fogyasztási kosár árindexe és ennek nyomán mennyivel költ többet ugyanazon áru- és szolgáltatás mennyiség megvásárlására, mint korábban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minden hónapban közzéteszi a legfrissebb év/év alapú inflációs rátát, amely a rendszeresen vásárolt termékek (az úgynevezett áru- és szolgáltatáskosár) árának változását méri az előző év azonos időszakához képest.

Egyes áruk nagyobb mértékben járulnak hozzá az általános inflációs rátához, mint mások, mivel egyes termékek árai nagyobb mértékben emelkednek, míg másoké stabilabbak maradnak. Az inflációt a magasabb árindexű kategória árai hajtják felfelé, különösen akkor, ha a fogyasztásban betöltött súlyuk is meghaladja az átlagosat (ez jellemző például az élelmiszer fogyasztásra).

Tehát az, hogy az általános inflációs ráta hogyan hat az Ön háztartására, attól függ, hogy Ön mely termékekre szokta költeni a pénzét. Ez a kalkulátor megbecsüli az Ön háztartására vonatkozó személyes inflációs rátát.

A kalkulátor használata
A kalkulátor az Ön háztartásának kiadási szokásai alapján becslést készít a személyes inflációs rátára, és ezt összehasonlítja az általános inflációval. Megkérdezi Öntől, hogy háztartása mennyit költ egy sor kategóriára, többek között (de nem csak) a következőkre:
élelmiszerek
lakhatás
kommunikáció
közlekedés
szabadidő
egyéb költségek és kiadások

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom