Hírek
Ukrajna: Putyin háborújának véget kell vetni -Az ETUC és az ITUC elítéli Oroszország ukrajnai invázióját

 

 

Az Európai Szakszervezeti Szövetség és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség közös nyilatkozata Ukrajnáról

Az ESZSZ és az ITUC elítéli Oroszország ukrajnai invázióját, és követeli, hogy minden orosz erő azonnal hagyja el Ukrajnát.

Az Ukrajna elleni támadás a nemzetközi jog és Ukrajna szuverén és demokratikus államként való területi integritásának kirívó megsértése.

 

Luca Visentini, az ESZSZ és az ITUC Páneurópai Regionális Tanácsának főtitkára így nyilatkozott:

Határozottan elítéljük a háborút, amely elsősorban az embereket és a munkásokat sújtja, és támogatjuk a párbeszéd, a béke és a demokrácia azonnali helyreállítását.

Európának határozottan szembe kell szállnia Putyin agressziójával, hogy békét és párbeszédet hozzon létre és maximális nyomást kell gyakorolnia a Putyin rezsimre, és különösen Putyin belső körére.

"Nem engedhetjük meg, hogy a politikát erőszak formálja, és elvárjuk a világ és az EU vezetőitől, hogy védjék meg Ukrajna integritását, valamint a régió összes többi országának biztonságát.

Mivel már több mint 100 000 ember kényszerült elhagyni otthonát, Európának fel kell készülnie a menekültek befogadására, és értékeljük a több uniós tagállam már eddig tett ígéretét.”

 

Sharan Burrow, az ITUC főtitkára a következőt mondta:

Gyászoljuk azokat, akik életüket vesztették, és legmélyebb részvétünket és szolidaritásunkat fejezzük ki azoknak, akik elvesztették szeretteiket vagy megsérültek.

"A demokráciát és a jogállamiságot támogató kormányok által bevezetett szankciók elkerülhetetlenek és indokoltak, és különösen az Oroszországot ezen a pusztító úton vezető, és az európai és a világ békéjét veszélyeztető Putyin elnök belső körére kell összpontosítaniuk.

Felszólítjuk a világ vezetőit, hogy sürgősen és határozottan tegyenek lépéseket a párbeszédre, és az ENSZ Alapokmányával összhangban találjanak békés megoldást erre a válságra.

 

Gyakorlati szolidaritás

Európa-szerte tüntetésekre került sor az ukrán néppel való szolidaritás jegyében, többek között az ESZSZ Brüsszelben tartott nagygyűlést.

Ukrajnában már több tucat embert öltek meg, köztük civileket is. Oroszországban több mint 1700, a háború ellen tiltakozó embert tartóztattak le, és az amúgy is törékeny gazdaság azonnal gyengülni kezdett, miután Putyin elindította az inváziót.

Az ESZSZ és az ITUC felszólítja tagszervezeteit, hogy nyújtsanak szolidaritást Ukrajna dolgozói és népe számára az ITUC ukrán szolidaritási alapján, és felszólítják az Ukrajnán túli kormányokat, hogy biztosítsanak biztonságos menedéket a konfliktus elől menekülő menekültek számára.

Nem szabad, hogy a munkavállalók viseljék a háború legnagyobb terheit – sem Ukrajnában, ahol a fenyegetés egzisztenciális, sem Oroszországban és Európában, ahol az életszínvonalukat és munkahelyeiket érintik azok. Sürgetjük a kormányokat, hogy biztosítsák, hogy a legtöbb erőforrással rendelkezők viseljék a szankciók legnagyobb terhét.

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom