Hírek
A MASZSZ Nőtagozata a köztársasági elnöknek: Ne írja alá az Mt. módosítását!

 Felszólítja Novák Katalin köztársasági elnököt a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata, hogy ne írja alá a kormánypárti többség által napokban megszavazott Munka törvénykönyve módosítását.

A MASZSZ, ahogy korábban többször is jelezte, végtelenül aggályosnak tartja az Mt. módosításának több pontját is, mert azok még tovább gyengítik a munkavállalók jogait a munkáltatókkal szemben. A szövetség már a tervezet részleteinek nyilvánosságra kerülésekor többször is élesen kritizálta a változtatásokat, s kifogásait, javaslatait nyolc pontban meg is fogalmazta.  

A szövetség nőtagozat elsősorban az apaszabadságról szóló bekezdést kifogásolja, a kormány ugyanis 5-ről mindössze 10-re emelte az újszülöttek után kivehető napok számát. A 10 nap ugyanis az uniós elvárás minimuma. Ráadásul ezzel a szerény módosítással adott is, meg nem is a kormány, ugyanis a most megszavazott plusz öt napot nem teljes bérért, hanem csak nagyon csekély díjazásért veheti ki a munkavállaló – magyarázza Hercegh Mária. A nőtagozat vezetője szerint az EU-s országokban nem ritka a 30 - 40 napos, sőt a többhónapos fizetett apaszabadság sem. Míg nálunk nemcsak későn reagált a kormány az uniós egyezményre – a bevezetésre előírt végső határidő, augusztus helyett novemberben került a parlament elé -, de az EU-s direktívában minimumként megjelöltnél egyetlen nappal sem adott többet. A magát családbarátnak hirdető kormánytól ez szégyen – jegyzi meg a tagozatvezető.

A most elfogadott módosítást azonban nemcsak a szánalmasan kevés apaszabadság miatt bírálja a szövetség, hanem azért is, mert annak több pontja is a jelenleginél lényegesen hátrányosabb helyzetbe hozza a munkavállalókat. Ez a szakszervezeti szövetség szerint végképp elfogadhatatlan.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata felszólítja Novák Katalin köztársasági elnököt, ne írja alá a törvénycsomagot, küldje vissza megfontolásra, hogy átdolgozás után az jobban tükrözze a gyermeket vállaló magyar családok igényét, mert megérdemlik – szögezi le Hercegh Mária. A szövetség azt is elvárja, hogy a kormány a szakszervezetek javaslata szerint módosítsa a munkavállalókat súlyosan hátrányba hozó paragrafusait.

A tagozatvezető szerint ezt, a munkavállalók számára végtelenül hátrányos és más államokhoz képest a magyar családokra nézve méltatlan módosítást, a családokért felelős korábbi tárca nélküli miniszter nem engedheti törvénybe iktatni.

A szövetség nőtagozata nyomatékosan felszólítja Novák Katalint, hogy ne írja alá a módosítást, hanem küldje vissza megfontolásra, esélyt adva ezzel az EU-s irányelv Magyarországhoz méltóbb átültetésre.

Bekapcsolom a Klubrádiót
Kikapcsolom