IFJÚSÁGI TAGOZAT OLDALAI

Kiáltvány a társadalmi igazságosságról

Társadalmi igazságosságot!

2019. áprilisában találkoztak újra a CEYTUN-fiatalok. A téma aktualitását a közelgő EP-választás adta: Társadalmi igazság – Igen, mi foglalkozunk vele! Hiszen most nagy a tét, Európa jövőbeli iránya. A konferencián az előadások mellett inkább a csapatmunkákon, workshop-okon volt a hangsúly, ahol a résztvevők közösen dolgoztak ki javaslatokat arra vonatkozóan, hogyan lehet a társadalmi igazságosságot magasabb szintre emelni és mi ebben a szakszervezetek szerepe. Az alábbi összefoglaló – amelyet minden CEYTUN konferencia végén megfogalmazunk – jól tükrözi a 3 nap eredményeit.

Kiáltvány a társadalmi igazságosságról

Az elmúlt években a profit és vagyon elosztása egyre igazságtalanabbá vált. Sok európai országban nem tud minden ember méltósággal élni és romlik a társadalmi igazságosság. A világ egyik legfejlettebb kontinensén a dolgozók nem elégedettek a munkakörülményeikkel, bérezésükkel és az általános életkörülményeikkel. A Szociális Jogok Európai Pillérének bevezetése nem halad, a valós helyzet nem változott sokat a tagországokban. A szakszervezeteken kívül nem sok intézmény foglalkozik a társadalmi jogszerűséggel. Itt az ideje több figyelmet fordítani a problémára!

Az április 5-7 között Prágában megtartott, 12. értekezletünkön arra fordítottuk a hangsúlyt, hogy figyelembe véve az országaink közti különbségeket, megnézzük, hogy a gyakorlatban mit jelent a társadalmi igazságtalanság. Beszéltünk a mindenkit érintő problémákról, úgyis mint a vagyon egyenlőtlen újra elosztása, az európai országok (és régióik) közötti hatalmas társadalmi normabeli, bér és életszínvonalbeli különbség, esélyegyenlőtlenség, kiváltképp a nemek közti bérkülönbséget. Továbbá, a főként fiatalokat érintő probléma, a nem sztenderdizált munkák, illetve a továbbtanuláshoz való nem megfelelő hozzáférés. Hogy a társadalmi problémákról egy másik képet is kapjunk, részt vettünk egy olyan programponton, ahol társadalmilag kirekesztett emberek dolgoznak. Ez felhívta a figyelmünket arra, milyen fontos egy jól funkcionáló szociális háló.

A társadalmi egyenjogúság akkor működik, ha a társadalomban mindenkinek azonos lehetőségei vannak nemzetiség, nemi identitás, szexuális orientáció, vallás, vagyoni helyzet, származás, életkor vagy etnikumtól függetlenül. A mi felfogásunk szerint a társadalmi igazságosság akkor jön létre, ha senkit nem hagyunk hátra. Az Európai Unió és a Nemzetközi Münkaügyi Szervezet (International Labour Organisation – ILO) az a két releváns intézmény, ami biztosítja a társadalmak közti egyenlőséget a Szociális Jogok Európai Pillérének (European Pillar of Social Rights - EPSR) előmozdítása is mutatja. Mivel az EPSR még nem vált jogilag kötelezű érvényűvé, nekünk kell megvalósítani! Ezek az ötleteink:

• a munkaidő csökkentése bérkiesés nélkül, ezáltal több szabadságot adva a dolgozóknak
  • harcolni az adóelkerülés ellen a vagyon hatékonyabb újraelosztása érdekében
  • megfizethető lakhatást biztosítani Európában!

A szakszervezetek bárhol is működjenek, sokkal érzékenyebbnek kell lenniük és rá kell mutatniuk a társadalmi igazságtalanságokra! Az alábbiak elősegítését követeljük:

• társadalmi és munkajogi oktatás, szakszervezetekről való tájékoztás (iskolákban és munkahelyeken)
  • a hátrányos megkülönböztetés minden formája ellen való küzdelem
  • együttes, összehangolt lépések a megfelelő bérezésért és társadalmi igazságtalanságok elleni problémákért!

Mivel mi, mint fiatal szakszervezetisek folyamatosan dolgozunk ezeken az ügyeken, arra bátorítjuk a kollégáinkat, hogy ők is hasonlóan cselekedjenek!

CEYTUN – Central European Young Trade Unionist Network (Közép-Európai Fialat Szakszervezeti Hálózat) egy közel 50 fiatal szakszervezetist tömörítő program.  Cseh, magyar, lengyel, szlovák, osztrák és német tagokal, akik megbeszélik az Európa fiataljait érintő problémákat, és ezek alapján cselekednek. Egy hosszútávú kapcsolatot probálnak létrehozni, hogy az európai fiatal szakszervetisek közreműködését elősegítsék.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatát Bábel Balázs (VASAS), Kunert Annamária (MASZSZ), Szabó Melinda (TÁVSZAK) és Somogyi Rita (SZTDSZ) képviselték.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand