IFJÚSÁGI TAGOZAT OLDALAI

15. nemzetközi MOE konferencia a Szociális Európáért

otto1Az Otto Brenner Alapítvány (OBS) és a Hans Böckler Alapítvány (HBS), együttműködésben a Friedrich Ebert Alapítvánnyal (FES) és az Európai Szakszervezeti Intézettel (ETUI) idén immár 15. alkalommal rendezte meg nagyszabású, közös konferenciáját. Az idei évben Brüsszel adott helyet a mintegy 550 fő részvételével megrendezésre került nemzetközi konferenciának. A téma a Szociális Európa léte, létrehozása volt.

Az idei konferencia abból a szempontból is különleges volt, hogy a résztvevők mintegy 40%-a fiatal volt – köztük a CEYTUN projekt tagjai – és a fiatalok a programban is kiemelt szerephez jutottak. A konferencia első napjának délutánját teljes egészében az ifjúság problémáinak szentelték.

Az ifjúsági panel előkészítése érdekében egy kisebb nemzetközi szervező csapat – köztük Magyarország képviseletében Kovács Balázs (VASAS), Nagy Viktória (SZEFIT) és Széles Szilárd (SZISZ) – már a konferencia előtti napon összejött, hogy egy tartalmas, figyelemfelkeltő és fiatalos programot állítson össze.

otto2Ennek eredményeként egy pörgős, zenés bevonulás után a konferencia résztvevői egy több részből álló egyveleget tekinthettek meg, amelyben voltak videók, kérdések és válaszok, állásfoglalások, sőt még egy rövid színházi előadás is. Ezt követően pedig egy panelbeszélgetésben számoltak be az egyes országok képviselői az adott ország fiatalságának legfontosabb problémáiról.

Az ifjúsági panel arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy míg a bankok megmentésére súlyos milliárdokat áldoztak, addig az állampolgárokat sorozatos megszorításokkal sújtottak az Európai Unióban. A munkaügyi szabályozások negatív irányú változásokon mentek keresztül és nem biztosítanak megfelelő védelmet a fiatal munkavállalóknak. A megfelelő beruházások elmaradása miatt a társadalom és legfőképpen a fiatalok kezdik elveszíteni a hitüket az európai integrációban és a politikai döntéshozókban. Kiemeltük a szolidaritás fontosságát is, hogy ha összefogunk és közösen teszünk a jövőnkért, ha megerősítjük a generációk közötti szolidaritást, akkor a követeléseink megvalósíthatóak lesznek, s egyetlen politikai döntéshozó sem kerülheti ki, hagyhatja figyelmen kívül őket.

A panel záró üzenete egy videó bejátszás volt, amely azt üzente mindenkinek, hogy mi, fiatalok vagyunk a jövő, Európa jövője. Ezért mi vagyunk a lehető legjobb beruházás, amelyre áldozni kell és lehet Európában. Ehhez kértük az összes nemzeti és európai szintű döntéshozó és konferencia-résztvevő támogatását, hogy felépíthessük az igazi szociális Európát, magunknak, a gyermekeinknek és remélhetőleg meg sok-sok generációnyi büszke és boldog európai állampolgárnak.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség képviseletében egy összesen 11 fős ifjúsági delegáció vett részt a konferencián.

Képgaléria: https://www.flickr.com/photos/114782313@N07/

Részletes program és további információk angol és német nyelven: https://www.otto-brenner-stiftung.de/veranstaltungen/aktuelle-veranstaltungen

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand