Hírek Rosszul járhatnak a jövő évi cafeteriával a dolgozók

Rosszul járhatnak a jövő évi cafeteriával a dolgozók

A VDSZ az adószabályok átdolgozását követeli
A cafeteriát érintő adószabályozás átdolgozását követeli a kormánytól a vegyipari szakszervezet (VDSZ), mert már most látni, hogy a jövőre tervezett változtatások miatt rosszul járhatnak a dolgozók.  A VDSZ kezdeményezi a beiskolázási támogatás, valamint az önkéntes pénztári befizetések tervezett adójának a mérséklését is.

Elhibázottnak tartják a szakszervezetek a béren kívüli juttatási rendszer jövőre tervezett változtatásainak egyes elemeit, ezért az adószabályozás átdolgozását követelik a kormánytól – derült ki a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnökségének legutóbbi értékeléséből. Aggódnak a  cafetéria részeként készpénzben folyósítható százezer forint miatt is, mert az kedvezőtlenül befolyásolhatja a bértárgyalásokat, ezért leszögezik: ez nem lehet bérnövekmény, hiszen ez csupán átcsoportosítás, annak megjelenési formájáról függetlenül. Ezért a VDSZ felszólítja levélben is a kormányt, hogy deklarálja hivatalosan: a munkáltatók ezt az összeget semmilyen módon nem adhatják hozzá a nettó bérhez, s az nem befolyásolhatja a bértárgyalásokon kialkudott növekmény mértékét. A készpénzben számolt juttatás hosszabb távon nagy kárt okozhat a munkavállalóknak, hiszen nem bérként kapják, ezért a nyugdíjba sem számíthat bele – érvel Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. A munkáltatóknak viszont kapóra jön ez a változás, s már most, a jövő évi bértárgyalások kezdetén érződik, erre készülve nem is terveznek megfelelő mértékű emelést. Egyelőre semmi nem tiltja, hogy a cafeteria készpénzes része befolyásolja a bérek alakulását, még akkor sem, ha ez összességében hátrányos a munkavállalóknak – szögezi le Székely.

Kifogásolja a VDSZ a beiskolázási támogatás, valamint az önkéntes pénztári hozzájárulás adójának 50 százalékra való emelését is. A szakszervezet ezért kezdeményezni fogja a Versenyszféra Konzultációs Fórumán is az öngondoskodási tétel 34,5 százalékos kedvezményes adózásáról szóló vita napirendre tűzését. Az érdekvédők szerint a nyugdíj- és egészségpénztári befizetéseknek továbbra is önálló kedvezményes adózású elemként kell megjelenniük.

A VDSZ elnöksége, súlyos hibának tartja, hogy a kormány ismét az érintett szervezetek és érdekképviseletek bevonása nélkül döntött a munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedésekről. Ezzel magyarázható, hogy a magát családbarátnak tartó kormány 50 százalékos adóval sújtja például a beiskolázási támogatást. De az is vérlázító – mondja Székely -, hogy ugyanaz a kormány, amelyik az öngondoskodás fontosságát hirdeti, kizárja a kedvezményes béren kívüli juttatások köréből az önkéntes pénztári befizetéseket.