HírekBéremelés: a szakszervezetek nem hisznek Tarlósnak

Béremelés: a szakszervezetek nem hisznek Tarlósnak

Az EKSZ a miniszterelnöktől kér pénzt

Nem várnak tovább a főpolgármesterre a szakszervezetek, közvetlenül a miniszterelnöktől kérnek pénzt az önkormányzati dolgozók béremelésére. A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezetet megdöbbentette, hogy Tarlós István azt nyilatkozta, nyereségessé tette a fővárosi cégeket, miközben például a BKV-nál éppen a veszteségre hivatkozva hárítják a béremelési követeléseket. Az EKSZ a mintegy 150 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetséggel közösen megbeszélést kezdeményez a miniszterelnökkel. Eközben egy Bécsben működő szakszervezet felajánlotta a mintegy 800 felmondási nyilatkozatot őrző EKSZ-nek: akár nyelvtanfolyammal is segít az Ausztriában munkát vállaló buszsofőröknek.

Felháborító és nyilvánvaló időhúzásnak tartják a szakszervezetek a főpolgármester ígéretét, miszerint – ahogy egy nyilatkozatában fogalmazott –, majd egy „jó hosszú” levelet ír Orbán Viktornak, hogy emlékeztesse: az önkormányzati cégeknél dolgozók béremelése is az állam kötelessége. Ennél már lényegesen több kell – szögezi le a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Nemes Gábor emlékeztet, az EKSZ már februárban felszólította Tarlós Istvánt, kérjen pénzt az államtól az önkormányzati tulajdonú cégeknél dolgozók béremelésére. Ehhez képest a főpolgármester még csak most ígéri kegyesen, hogy majd ír egy hosszú levelet a miniszterelnöknek, miközben az állami tulajdonú cégeknél hamarosan már ki is fizetik az idei 13 százalékkal megemelt bért, januárig visszamenőleg. Az önkormányzati cégeknél dolgozók elkeseredettek és türelmetlenek, s mivel már nem nagyon hisznek Tarlós ígéretében, elvárják, hogy a szakszervezet maga vegye kézbe az ügyet, vagyis közvetlenül a miniszterelnöktől kérjen segítséget – mondta az elnök.

Az EKSZ nem nézi tovább tétlenül ezt a színjátékot, s a mintegy 150 ezer tagot tömörítő Magyar Szakszervezeti Szövetséggel közösen kezdeményez konzultációt Orbán Viktorral – szögezi le Nemes. Az érdekvédőket az is megdöbbentette, hogy Tarlós a napokban büszkén kijelentette, nyereségessé tette a fővárosi cégeket. Ehhez képest, például a BKV vezetése folyamatosan a veszteséges működésre és a tulajdonosi elvárásokra hivatkozva hárítja a béremelési követeléseket. A közlekedési cégnél továbbra sincs ajánlat – emlékeztet az elnök, aki szerint a fővárosi vállalatok nyereséges működését – amennyiben valóban így van – egyértelműen az ott dolgozók kárára és az ő hátukon gyalogolva érte le a városvezetés.

Nemes elmondta, hogy a közelmúltban egy Bécsben működő szakszervezet felajánlotta a közvetítői segítségét a külföldre készülő magyar buszvezetőknek. A részletekről a napokban személyesen egyeztet a két szakszervezeti vezető, ám azt már most tudni, hogy az osztrák partner akár nyelvtanfolyammal is segítené a magyarokat a bécsi közlekedési cégnél való elhelyezkedésben, mert az osztrák fővárosban is hiány van járművezetőkből. Előzetes információk szerint a kinti bérajánlat havonta 2 ezer Euro lehet. Az elnök emlékeztet: az EKSZ mintegy 800 kitöltött felmondási nyilatkozatot tett ügyvédi letétbe, ezeknek a sorsáról április közepéig döntenek az elégedetlenség miatt menni készülő munkavállalók, zömében járművezetők, karbantartók és egyéb műszaki területen dolgozók.