HírekTöbbség szerint rosszabb lesz neki az új cafeteria

Többség szerint rosszabb lesz neki az új cafeteria

A Magyar Szakszervezeti Szövetség megbízásából a Policy Agenda közvélemény-kutatást készített a kormány által javasolt cafeteria-rendszer átalakítása kapcsán. A dolgozók többsége szerint rosszabb lesz, neki az új rendszer.

Az új cafeteria és annak megítélése

A szakszervezetek szinte egységesen állást foglaltak a kormány átalakítási javaslata ellen, amely szerint a SZÉP-kártya maradna az egyetlen kedvezményes adózású cafeteria elem. Ezzel együtt lényegében megszűnik több olyan juttatási forma, amely korábban népszerűnek számított.

Az érdekképviseletek nehezményezték, hogy úgy került a parlament elé az átalakítási javaslat, hogy arról érdemi párbeszéd nem volt a szakszervezetek, a munkaadói szervezetek és a kormány között.

A Policy Agenda által készítet reprezentatív kutatás szerint a munkahellyel rendelkezők 56%-át nem érinti a változás. Azok között, akik saját bevallásuk szerint érintettek a cafeteria-rendszerben, a többség (51%) mondta azt, hogy rosszabbul jár a változtatások után, 30% nem vár változást, míg csak 9% gondolja azt, hogy jobb lesz neki.

Korosztály alapján minimális különbség van a kormány javaslatának megítélése kapcsán. Ugyanakkor iskolai végzettség már mutat különbségeket. A diplomával rendelkezők 55%-a mondta azt, hogy neki rosszabb lesz az új rendszer, míg a maximum szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők esetében ez az arány 49% volt.

Bér vagy cafeteria?

Tapasztalható volt, hogy a munkaadók az elmúlt években hajlamosak voltak a cafeteria-rendszerre, mintegy béreket helyettesítő juttatásra gondolni. Ez persze azzal a veszéllyel járt, hogy szinte semmilyen garancia sincs mögötte, ha nem rögzítik kollektív szerződésben, akkor könnyen elvehető juttatási forma.

A kormány mostani javaslata éppen ezt az „esetlegességét” mutatja a rendszernek. Talán ne véletlen, hogy az aktív korú társadalomban (potenciális munkavállalói réteg) 40% azt mondja, hogy inkább rossz, hogy a dolgozók a bérük egy részét utalványban kapják, mindössze 18% tartja jónak ezt.

A cafeteriával kapcsolatos bizonytalanságot támasztja alá az is, hogy azok körében a legmagasabb az elutasítottsága a utalványoknak, akik azt várják, hogy rosszabbul járnak a változtatást után.

A kutatás 2018. június 29.-július 1. között készült 1000 fős, reprezentatív mintán (kor, nem, iskolai végzettség), az aktív korú (18-65 év között) társadalmi réteg körében.

Budapest, 2018. július 3.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss információval szolgálhassunk Önnek!