Hírek Elég volt a kormányzati önkényből! Utcára vonulunk!

Elég volt a kormányzati önkényből! Utcára vonulunk!

A hatalom a társadalom széles rétegei ellen indított támadást: évi ötven nap túlmunkára köteleznék a munkavállalókat, a jelenleginél is kiszolgáltatottabbá helyzetbe kényszerítenék a közszolgákat, s veszélybe kerülhet a tudományos kutatás szabadsága és a tanszabadság. Ezért a Magyar Szakszervezeti Szövetség december 8-ra demonstrációt hirdet.

Tüntetést szervez a munka törvénykönyve egyoldalú, kizárólag a tőke érdekeit szolgáló módosítása ellen a Magyar Szakszervezet Szövetség (MASZSZ).

A demonstráció időpontja:

december 8., 10 óra

Helyszíne:

Budapest, V., Jászai Mari tér – Kossuth tér

Találkozó 10 órakor a Jászai Mari téren lesz, majd a résztvevők 11 órakor átvonulnak a Szent István körút-Bajcsy Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon a Kossuth térre, ahol beszédek hangzanak el.

Határozottan tiltakozik a MASZSZ a munka törvénykönyvének egyéni képviselői indítvány alapján történő módosítása, a kormánytisztviselők érdekeit sértő, valamint a tudományos élet szabadsága és a tanszabadság elleni intézkedések miatt is. Ezért mindenkit egységes és határozott fellépésre szólítunk fel, mert nyilvánvaló, hogy a kormány csak az erőből ért.

A MASZSZ a tüntetés előkészítésére szervezőbizottságot hozott létre, és várja mindazon szervezetek jelentkezését, amelyek tagjait a tervezett intézkedések sújtják, illetve amelyek készek szolidaritást vállalni az érintett dolgozókkal és diákokkal. A Liga Szakszervezetek és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma már jelezte csatlakozási szándékát.

Azt követeljük, hogy vonják vissza a munka törvénykönyvének módosítására irányuló előterjesztést. A kabinet a kormánytisztviselőkre vonatkozó szabályozást ugyancsak érdemi egyeztetés nélkül változtatná meg, a MASZSZ ezt is visszautasítja.

A konföderáció szolidáris a tudományos kutatás alaptörvényben rögzített szabadsága és a tanszabadság korlátozása ellen tiltakozó diákokkal is. Az érdekszövetség a Magyar Tudományos Akadémia függetlenségét sértő lépéseket szintén elfogadhatatlannak tartja.

A konföderáció egyébként az érdekképviseletek semmibevételeként értékeli, hogy az Országgyűlés illetékes szakbizottsága kedden a munka törvénykönyvvel kapcsolatos vitában másodjára nem adott szót a szakszervezet képviselőjének. Ez olyan barátságtalan lépés, amely nem segíti elő a megegyezést.

A MASZSZ emellett szakszervezeti konzultációt kezdeményez, hogy megismerje a dolgozók véleményét a munka világára vonatkozó szabályok tervezett változásaival kapcsolatban. Ugyanakkor aláírásgyűjtő akciót is indítunk annak érdekében, kívánják-e a munkavállalók egy új, a szociális partnerek konszenzusán nyugvó – tehát valamennyi fél számára elfogadható – munka törvénykönyve megalkotását.