HírekSzolidaritási nyilatkozat a KOZ SR, szlovákiai konföderációja mellett

Szolidaritási nyilatkozat a KOZ SR, szlovákiai konföderációja mellett

A magyar szakszervezeti szövetségek megdöbbenve értesültek szlovák szakszervezeti körökből, hogy a Szlovákia munkaügyi minisztere törvényi változtatásokkal kívánja ellehetetleníteni a szakszervezetek működését, és az eddig működő tripartit egyeztetés rendszerét.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Liga Szakszervezetek (Liga), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elfogadhatatlannak tartják, hogy olyan feltételeket kívánnak szabni törvényileg, amelyek egyértelműen a szakszervezetek tárgyalási jogának elvesztéséhez vezetnek. A tervezett intézkedések több nemzetközi egyezményt is sértenének, így a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 87. és 98. egyezményeit, amelyeket Szlovákia is ratifikált, és szembe mennek az Európai Unió alapértékeivel. Ezzel nem csak a szakszervezeti tagok, hanem a teljes társadalom érdekképviselete szenvedne csorbát.

A szabad szervezkedéshez való jog alapvető emberi jog! Az érdemi szociális párbeszéd nem csak a munka világának működéséhez, de a gazdaság, a társadalom érdekében is elengedhetetlen.

A magyarországi szakszervezetek már évek óta küzdenek hazájukban az ilyen kormányzati lépések és szándékok ellen. Ezért a magyar szakszervezeti szövetségek átérzik, és maximálisan támogatják a szlovák szakszervezetek küzdelmét.

Szolidárisak vagyunk veletek! Kívánjuk, hogy az általatok szervezett demonstrációk elérjék céljukat, és a Szlovák kormány álljon el a terveitől!

Budapest, 2020. 09. 17.

ÉSZT        Liga        MASZSZ        Munkástanácsok        SZEF

A teljes nyilatkozat itt olvasható