Konferencia a párbeszédről

EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS KOMPROMISSZUM A MUNKA VILÁGÁBAN
Lehetnek közösek a munkáltatók, a munkavállalók és a szakszervezet céljai

Kollektív szerződés, bértárgyalás, munkaügyi kapcsolatok, érdekképviselet – sem a dolgozók, sem a cégek szempontjából nem kell ezen kifejezésekre szitokszóként gondolni, derült ki a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 keddi, tatabányai konferenciáján.

Olykor még mindig érezhető egyfajta rossz szájíz a szakszervezet szó hallatán, ám többek között éppen az ilyen régi beidegződések eltüntetése is célja a HVDSZ 2000 rendezvényeinek.
- Szerettük volna, ha mindenki képviselteti magát a mai konferencián: munkavállaló, munkáltató és szakszervezet is – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Szabó Istvánné, a szervezet alelnöke. – Aktív párbeszédet ugyanis csak úgy lehet kialakítani, ha ismerjük minden oldal véleményét, és figyelembe is vesszük egymás érveit.
Ennek jegyében a TÁMOP 2.5.3.A-13/1-2013-0043 számú „Munkáltató és érdekképviselet közötti kapcsolat” című konferencia az együttműködésről szólt: mind a munkavállalók, mind a munkáltatók képviselői megismerhették a másik véleményét, a szakszervezetről pedig kiderült, hogy ugyan sok esetben egy fék szerepét tölti be, de olykor bizony szükség van megfelelő fékekre egy rendszer megfelelő működéséhez.
A hallgatóság munkajogi szakértők előadásaiból megtudhatta, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni egy kollektív szerződés megkötése vagy éppen a bértárgyalások során, de jó tanácsokat kaptak arra is, hogy hogyan lehet sikeresen együttműködni a másik oldallal.
A napot kerekasztal-beszélgetés zárta: a munkajogi szakértők és szakszervezeti tisztségviselők mellett a munkáltatói oldalt dr. Sámuel Emese, a tatabányai T-SZOL Zrt. igazgatósági tagja képviselte.
- Szükség van az együttműködési hajlandóságra és a kompromisszumkészségre a szakszervezettől – emelte ki az igazgató arra a kérdésre, hogy mit vár el egy cég a másik oldaltól az egyeztetések, tárgyalások során. – Szem előtt kell tartani, hogy mindenkinek megvannak a saját céljai, meg kell keresni a közös érdekeket és ezek mentén lehet együttesen továbblépni.
Noha sok esetben a munkáltatók elzárkóznak a szakszervezettől és az azzal való együttműködéstől, akár a korábbi rossz tapasztalatok vagy egyes személyek rossz hozzáállása miatt, a konferencia azonban rávilágított, hogy működhet jól és együttműködően is egy szakszervezet. Márpedig a támogató, de a napi munkát nem akadályozó szervezet mindenki elemi érdeke lenne: a résztvevők a nap végén kijelenthették, a jelek szerint a HVDSZ 2000 jó úton halad.