Közös Ifjúsági Nyilatkozat

A szakszervezeti ifjúsági tagozatok véleménye Navracsics Tibor európai uniós biztosi kinevezéséről

euA magyarországi szakszervezeti konföderációk ifjúsági tagozatai üdvözlik, hogy az oktatással, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosi pozíciót töltheti be a jövőben Navracsics Tibor.

„Az ifjúságé a jövő”. Azé az ifjúságé, amely a gazdasági válság következményeként nagyon nehéz munkaerő-piaci helyzetbe került. Jelenleg az Európai Unióban több mint 5,7 millió fiatal van munka nélkül; a fiatalok átlagos munkanélküliségi rátája (23,4%) az összesített munkanélküliségi rátának (10,7%) több mint a duplája. Ez Európa egyik legaggasztóbb problémája, amelyre mindenképpen megoldást kell találni a következő biztosi ciklusban.

Európa és a Bizottság számára az egyik legnagyobb kihívást továbbra is a gazdasági növekedés visszaállítása és olyan munkahelyteremtés jelenti, amely mindenki számára garantálja a megfelelő munkakörülményeket. A fiataloknak különösen fontos az oktatás és a munka világa közötti átmenet biztosítása, amelyhez a már elfogadott Ifjúsági Garancia program hathatós segítséget nyújthat.

Bízunk benne, hogy az új Európai Bizottság valamennyi tagállammal együtt továbbra is elkötelezett a fiatalok helyzetének javítása mellett. Navracsics Tibor jövőbeli biztosi tevékenysége e tekintetben különös jelentőséggel bír.

Felhívjuk a figyelmet továbbá a szociális partnerek által tavaly nyáron elkészített cselekvési kerettervre a fiatalok foglalkoztatásáról, amely tartalmazza a magyar szakszervezetek javaslatait is. Az abban foglalt célok elérése érdekében a jövőben felajánljuk minden szakmai segítségünket és európai szakszervezeti hálózatrendszerünket, hogy a magyar, és az európai fiatalok számára a legkedvezőbb döntések születhessenek.

Budapest, 2014. 09. 11.

Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata
Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Ifjúsági Tagozata
LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Bizottsága (Fiatalok Ligája)