HVDSZ 2000 Szakszervezet

Veszélyben egy szakma és a lakosság biztonsága

maszsz

KÖZLEMÉNY

A Belügyminisztérium által készített törvénytervezet szerint ez év novemberétől már a katasztrófavédelem végezné a kéményseprő tevékenységet, látná el ezt a közszolgáltatást. Ezzel sem a szakmai, sem a szakszervezetek nem értenek egyet. Olyan bizonytalanságot, biztonsági kockázatot, dolgozói ellehetetlenülést eredményezne ennek a javaslatnak az elfogadása, amely elfogadhatatlan. A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyetért a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) követelésével, akik a kéményseprők képviseletében egyeztetést, konzultációt, megállapodást várnak el az érintettekkel a törvény elfogadása előtt.
Hogy ne legyen kész katasztrófa!

Budapest, 2015. március 13.

Magyar Szakszervezeti Szövetség

hvdsz

VESZÉLYBEN EGY SZAKMA ÉS A LAKOSSÁG BIZTONSÁGA!

A január 1-től már nem találkozunk a kéményseprőkkel?!
A Kormány törvényjavaslata alapján a katasztrófavédelem végezné a kéményseprő tevékenységet, mit sem foglalkozva a szakma elméleti és oktatás alapkövetelményeivel.

A jogalkotók és a katasztrófavédelem képviselőivel első körben vette fel a kapcsolatot a HVDSZ 2000 Szakszervezet, amely tárgyalás sikerességét bizonyította az ígéret, mely szerint minden szakembert foglakoztatni fog a katasztrófavédelem és ennek részleteit egy következő egyeztetés alkalmával tisztázzák a felek.

Egyeztetés helyett törvényjavaslat, ez ám a XXI. századi tárgyalási módszer!
Az egyeztetésen megfogalmazott későbbi tárgyalási pontok helyett a Parlament elé kerül egy héten (!) belül a törvénytervezet. A tárgyaló felek ezzel a döntésükkel nemhogy nem ismerik el a több százéves szakmát, de nincsenek tekintettel a generációkon átívelő, munkájukat lelkiismeretesen végző dolgozókra sem.

A HVDSZ 2000 Szakszervezet továbbra is a kéményseprők érdekeit védik!
Szakszervezetünk álláspontjai a törvényjavaslattal kapcsolatban:

- A jelenlegi struktúra működőképes és hatékony!
A kormány döntéseinek köszönhetően alakultak ki működési zavarok, amelyek mesterségesen a költségszint alá kényszerítették az egyes díjakat.

- Nem teljesít rosszul a szakma!
A minden eddigi műszaki és gazdasági hozzáértést nélkülöző állami beavatkozásoknak köszönhetően alakult ki a jelenlegi helyzet, nem pedig a rosszul működő rendszer miatt.

- Megfelelően előkészített ingyenes lakossági kéményseprés, de milyen áron?!
Megvalósítható az a politikai szándék, mely szerint ingyenes kéményseprést kérhet a lakosság, de csak abban az esetben, ha az állami beavatkozás arra korlátozódna, hogy a feladatellátáshoz – akár nonprofit szintig – szükséges finanszírozási feltételeket biztosítaná.

- Mit számít az akár több évtizedes tapasztalat?!
A már megszűnt, vagy várhatóan megszűnő vállalkozások vezetői nem lesznek a felállítandó állami cég alkalmazottai, szakmai rutinjuk, hely és emberismeretük, irányításuk nélkül a többiek olyanok lesznek, mint a fejetlen sárkány.

A kéményseprők érdeke a mi érdekünk és a lakosság érdeke is!

Konzultációt, megállapodást követelünk a Törvény elfogadása előtt!

Budapest, 2015. március 13.

Sajtókapcsolat:

HVDSZ 2000 Szakszervezet