HírekNemzetközi hírekNemzetközi szolidaritás

Nemzetközi szolidaritás

Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség   Európai Szakszervezeti Szövetség
ituc   etuc

Orbán Viktor Úr                                                                                   Brüsszel, 2014. december 11.
Magyarország Miniszterelnöke
Budapest

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az ITUC/PERC (Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség/Pán-Európai Regionális Tanács) és az ETUC (Európai Szakszervezeti Szövetség) teljes támogatását fejezi ki magyar tagszervezetei, a Liga, az MSZOSZ és más szakszervezetekkel együtt szervezett, 2014. december 15-ei, országos tiltakozó akciója mellett, mellyel a Kormány egy sor elfogadhatatlan intézkedése ellen lépnek fel. Olyan intézkedésekkel szemben demonstrálnak, mint a közszféra béreinek befagyasztása, a nehéz és veszélyes körülmények között dolgozók korkedvezményes nyugdíjellátásának megszüntetése, és a cafeteria juttatások szigorítása. A kormány által bejelentett intézkedések a magyarországi dolgozók millióit érintik és rontják jövőjük esélyeit, miközben kérdéses, hogy mennyiben járulnak hozzá a gazdaság stabilizálásához. Gazdasági és szociális téren, az EU más országaiban történt hasonló politikai megoldások már szörnyű eredményekkel jártak, és ezek eredményességét az IMF és más nemzetközi szervezetek is megkérdőjelezték.

Egy olyan országban, ahol a lakosság több mint egyharmada szegénységben, vagy annak veszélyében él, és ezt szorosan követi a „dolgozó szegények” száma, a jelen intézkedések tovább növekedő gazdasági tehertételt eredményezhetnek, ahelyett, hogy a kilábalást, a stabilitás erősítését segítenék. Az államháztartás hatékonyságának javítását sokkal inkább szolgálja a rendszer integritásának megerősítése és nyilvános ellenőrzése, az átláthatóság és elszámoltathatóság fokozása. A szakszervezetek és az érdemi szociális párbeszéd tiszteletben tartása kulcsfontosságú tényező a stabilitás és a kormányzás iránti bizalom, a demokratikus folyamatok érvényesüléséhez.

Hisszük, hogy a magyar kormány meghallja a dolgozó emberek hangját, érveit, és megváltoztatja jelen javaslatait. Meg kell vizsgálnia az ország előtt álló ezen kihívások okait, és kialakítani a megoldásokat annak érdekében, hogy minőségi munkahelyek, tisztességes jövedelmek és munkafeltételek jöjjenek létre, és a valódi szociális párbeszédre építve lehessen biztosítani a jövő stabil, fenntartható megoldásait.

Megerősítjük a magyar tagszervezeteink ismételten hangoztatott követelései melletti támogatásunkat, miszerint a Munka Törvénykönyve súlyos hiányosságainak, nem megfelelő szabályozásainak, valamint a sztrájkjog rendelkezéseinek megváltoztatására van szükség ahhoz, hogy a szociális párbeszéd betöltse feladatát, és lehetővé váljon, hogy a szakszervezetek hozzájáruljanak a jövő érdekében szükséges stabilabb és fenntartható megoldások megtalálásához.

Szolidaritással,

Sharan Burrow