GondoskodásKerékpárszállítás csak biztonságosan!

Kedves Kollégák, Kedves Tagok!

A gondoskodás és a biztonság mindnyájunk részére fontos kérdés és fontos feladat is. A SIGNAL IDUNA Biztosítóval immár 25 esztendeje működünk együtt a biztonság területén, hiszen több, mint 140 000 tagunknak nyújt csoportos élet-, és balesetszolgáltatást.

Az együttműködés kibővítését már régóta terveztük egy olyan irányba, ahol edukációs jelleggel a pénzügyi kultúra további javítására, az öngondoskodásra és az értékek védelmének fontosságára szeretnék felhívni tagjaink figyelmét. Ennek az új együttműködésnek a keretében figyelmetekbe ajánlom a SIGNAL IDUNA Biztosító alábbi cikkeit, amelyekből én is új ismeretekre tettem szert.

Hasznos olvasgatást, jó egészséget és biztonságot kívánok nektek!

Kordás László
elnök

Kerékpárszállítás csak biztonságosan!

Ha kirándulni indulunk, egy egészen más élményben lehet részünk, ha kerékpárunkat is magunkkal visszük. Kerékpárral nagyobb területeket járhatunk be, mint gyalog és sportolásnak sem utolsó dolog. Kerékpározásnál mindig tartsuk be a KRESZ és a józanész szabályait. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak kétkerekűnk biztonságos szállítására:

A csomagtartóban

Ha elég nagy az autónk csomagtere vagy a lehajtott hátsó ülésen elfér a kerékpár, akkor ez a szállítás legegyszerűbb módja.  Ha összecsukható a kerékpárunk vagy az első kerék leszerelhető, akkor még csomagjaink is kényelmesen elférhetnek. Arra azonban figyeljünk, hogy ebben az esetben is rögzítenünk kell a kerékpárt, akár egy gumipókkal, nehogy egy nagyobb fékezésnél balesetet okozzon.

Előnyök: költséghatékony, hiszen nincs szükségünk külön szállító állványra és a kerékpár számára ez a legbiztonságosabb szállítási mód.

Hátrányok: Az egyéb szállítandó csomagoknak kevesebb hely jut az autóban.

Tetőcsomagtartó

Ennél a szállítási módnál tetőrúddal kell, hogy rendelkezzen autónk, hiszen erre kell rászerelni a kerékpártartó állványt. Léteznek olyan változatok, melyeknél az első kereket le kell szerelni és léteznek olyanok is, melyekre a kerékpár kompletten feltehető.

Előnyök: Az autó tetején akár 4 kerékpárt is szállíthatunk. Nem takarjuk el a rendszámtáblát és az autó hátsó világítását. Ha ügyesek vagyunk, nem károsodik az autó fényezése.  A tetőrudat más csomagok szállítására is használhatjuk.

Hátrányok: Megfelelő erőnlét szükséges a kerékpárok felemeléséhez és rögzítéséhez.  Ha megállunk az autóval akár egy parkolóban pihenni, figyeljünk, nehogy lopás áldozatai legyünk. Célszerű ezért extra zárakat alkalmazni a kerékpárokon. Körültekintően kell vezetnünk a parkolók és garázsok alacsony bejáratainál, mert könnyen összetörhetjük kerékpárunkat és a parkoló lejárat tetejében is kárt tehetünk.  Az időjárás viszontagságai miatt a kerékpárok könnyen koszolódhatnak és egy heves zivatarban vagy jégesőben akár károsodhatnak is. Az üzemanyag fogyasztást megnövelheti  ez a szállítási mód.

Csomagtartóra/ajtóra szerelhető állvány

Talán ez a legelterjedtebb szállítási mód a ferde hátú autóknál. Itt hevederekkel kell rögzítenünk a kerékpártartót és a kerékpárokat az állványzathoz. Arra vigyázzunk, hogy a kerékpárok nem takarhatják el a rendszámtáblát és a lámpákat.

Előnyök: Viszonylag egyszerű az állvány fel- és leszerelése, kevésbé befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást a kerékpárok is viszonylag gyorsan fel- és leszerelhetők, kicsi helyen tárolható.

Hátrányok: Ennél a szállítási módnál is fokozottan kell figyelnünk a lopásokra.  Az autó hátsó részéhez nem, vagy nehézkes a hozzáférés.  Az állvány eltakarhatja a rendszámtáblát és a lámpákat, ami tilos; hosszútávon károsíthatja az autó fényezését és a kerékpárok ki vannak téve az időjárás viszontagságainak.

Vonóhorogra szerelhető állvány

Ha van vonóhorog és elektromos csatlakozó az autónkon, akkor a vonóhorogtartós kerékpárszállítás az egyik legkényelmesebb megoldás. Az ilyen állványokon akár 4 kerékpár is szállítható, teljesen összeszerelve.   Ezek a szállítók általában lámpákkal és rendszámtartóval is ellátottak, így a rendszámtábla átszerelhető és a lámpák takarásától sem kell tartanunk. Ha gyakran szállítunk kerékpárokat és nem szeretnénk a rendszám átszereléssel bajlódni, akkor megfontolandó az ún. „szürke” rendszám igénylése is a hatóságtól.

Előnyök: Általában nem gátolja a csomagtartóhoz való hozzáférést, biztonságosan rögzíthető, nem kell extra erőt kifejtenünk a kerékpárok felhelyezésénél. Nem befolyásolja jelentősen az üzemanyag fogyasztást.

Hátrányok: Ennél a megoldásnál is nagy a lopás kockázata. Szükséges, hogy az autó rendelkezzen vonóhoroggal, az állványzat meglehetősen drága.

Valamennyi kerékpár szállítási módnál elmondható, hogy mindig be kell tartani a gyártó előírásait a biztonságos felhelyezés és rögzítés tekintetében. Ne hagyjuk a kerékpárokat őrizetlenül, még akkor sem, ha a csomagtartóban való szállítást választjuk.