GondoskodásHogyan alakulnak utazásaink a világjárvány után?

Kedves Kollégák, Kedves Tagok!

A gondoskodás és a biztonság mindnyájunk részére fontos kérdés és fontos feladat is. A SIGNAL IDUNA Biztosítóval immár 25 esztendeje működünk együtt a biztonság területén, hiszen több, mint 140 000 tagunknak nyújt csoportos élet-, és balesetszolgáltatást.

Az együttműködés kibővítését már régóta terveztük egy olyan irányba, ahol edukációs jelleggel a pénzügyi kultúra további javítására, az öngondoskodásra és az értékek védelmének fontosságára szeretnék felhívni tagjaink figyelmét. Ennek az új együttműködésnek a keretében figyelmetekbe ajánlom a SIGNAL IDUNA Biztosító alábbi cikkeit, amelyekből én is új ismeretekre tettem szert.

Hasznos olvasgatást, jó egészséget és biztonságot kívánok nektek!

Kordás László
elnök

Hogyan alakulnak utazásaink a világjárvány után?

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) jelentése szerint a világ turisztikai helyszíneinek 96%-át érintik utazási korlátozások és egyéb intézkedések. A szervezet szerint 2020-ban 30%-kal csökkenhet a turisták száma világszerte. Az Európai Unió belső piacért felelős biztosa, Thierry Breton szerint idén akár 70%-kal is eshet az EU turisztikai gazdasága. Hogyan tervezzük meg szabadságunkat? Külföldi vagy inkább belföldi utazást tervezzünk? Olcsóbban vagy drágábban nyaralhatunk az idén?

Az elmúlt néhány hónapban nagyon sok változás történt életünkben.  Az utazási szokásaink is teljesen megváltoztak és nagy valószínűséggel már soha nem lesznek olyanok, mint a koronavírus járvány előtt.

A repülésben például biztosan lesznek változások.  A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) felmérése szerint a válaszadók többsége 1-6 hónapot várna mire repülőre szállna. Mindössze a válaszadók 14%-a tervezi, hogy a korlátozások megszűntetése után repülőre száll, de vannak olyanok is, akik többé nem is akarnak repülővel utazni. Ez biztosan visszaesést jelent majd a repülésben és az is valószínű, hogy a szigorítások miatt drágább is lesz a repülés. Más fedélzeti szokásokkal kell majd számolni, más ülésrenddel, hogy a megfelelő távolságot tartani tudják egymás között az utasok. Valószínűleg általános lesz a maszk és kesztyű viselése is és nem kizárt, hogy megmarad a testhőmérés is. Ezeknek a szigorításoknak a tükrében valószínű, hogy a repülés költségesebb lesz, mint néhány hónappal ezelőtt.

Drágább lesz az utazás?

Korábban a bizalom csökkenése esetén – például terrortámadásokat követően – az utazási ágazat mindig az árak csökkentésével reagált, ez ugyanis messze a leghatékonyabb módja a kereslet fellendítésének. Most is számítani lehet arra, hogy a korlátozások feloldásakor a légitársaságok, a szállodák, az utazásszervezők különleges ajánlatokkal próbálnak majd utazásra ösztönözni.

Lesznek tehát rendkívül jó ár-érték arányú ajánlatok a nyárra és az őszre, azonban abban is biztosak lehetünk, hogy ezek a promóciók nem tartanak soká. Közép- és hosszú távon a repülés költsége biztosan emelkedni fog. A szállodaárak viszont a belátható jövőben alacsonyak maradhatnak, még ha néhányuk kénytelen is lesz bezárni - csökkentve ezáltal a kínálatot – a verseny azonban éles lesz közöttük a kevesebb utazó iránt.

Mi lesz az utazási irodákkal?

Az utazásszervezőket is, hasonlóan a légitársaságokhoz keményen érinti a mostani válság, ami néhányuknál a vállalkozásuk végét fogja jelenteni.  Egy magyar utazási iroda már kénytelen volt csődöt jelenteni és sajnos egyáltalán nem biztos, hogy ez volt az utolsó. Az autókölcsönző cégekkel, szállodákkal, éttermekkel sem más a helyzet. Így valószínűleg sokkal kevesebb szolgáltató marad a piacon.  Az utazási iparág azonban mindig is rugalmas volt, rendkívül gyorsan születnek új cégek, még ha a mostani válság hosszú évekre rá is nyomja a bélyegét az ágazatra.

Ami reményt jelenthet a túlélő utazásszervezőknek, hogy most előtérbe kerülhetnek a szervezett utak. Az elmúlt időszakban ugyanis egyre többen utaztak magánszervezésben, azonban a válságban a szervezett utakat választóknak sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy egy lemondott út, vagy repülőjegy költségeit ne veszítsék el, mint akik privát foglalnak. Ennek fényében valószínűleg többen fogják választani a szervezett utakat.

Természetesen a független utazásnak is lehetnek pártfogói, hiszen talán ez tűnik a vírus elkapásának szempontjából a legbiztosabbnak. Egyedül vagy csak a szűk családunkkal, barátainkkal utazunk az autóban, egy magán szálláson pedig akár csak mi magunk lehetünk.

Vége lehet a turista látványosságok zsúfoltságának

A járvány következményeinek talán az egyik legpozitívabb hozadéka, hogy a népszerű turisztikai helyszíneken egy időre biztosan megszűnhet a tömeg. A népszerű városok, mint Velence, Barcelona vagy Dubrovnik utcái fellélegezhetnek, hiszen nem valószínű, hogy tömegek érkeznének Észak-Amerikából vagy a Távol-Keletről. Természetesen ennek a csökkenésnek egy részét ellensúlyozza a belföldi turizmus, azonban egy időre Európa leghíresebb helyszínei és múzeumai viszonylag csendesek lesznek. Aki tehát meg akarja látogatni Pompeit vagy Rómát, vagy a Louvre-t, vélhetően most ősszel jár a legjobban.

Fellendülhet a belföldi turizmus

A korlátozások és a félelmek miatt, idén nyáron vélhetően minden országban megerősödik a belföldi turizmus, ami ugyan jó hír a nemzetgazdaságnak, azonban egyes - a nyaralók körében amúgy is kedvelt – helyszíneken zsúfoltságot is okozhat. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából készített felmérés szerint a veszélyhelyzet elmúltát követő három hónapon belül a megkérdezettek 15 százaléka látogatna külföldre és 36 százaléka tervez belföldi utazást.

Mi lesz a kedvelt tengerpartokkal?

Horvátország néhány nappal ezelőtt már megnyitotta határait. A belépők számára egy mobilalkalmazást fejlesztenek, így a turistáknak nem kell majd várakozniuk a határokon, a formanyomtatványokat előre kitölthetik, és pár perc alatt beléphetnek az országba. Ebben kell majd megadni az úticélt és a tartózkodás időtartamát, valamint benne lesz minden információ arról, hogyan viselkedjenek a szállodákban, strandokon és éttermekben. Aki jelenleg Horvátországban nyaral, számolnia kell azzal, hogy hazaérkezése után 2 hétig karanténban kell maradnia.

Olaszország is megnyitotta határait a napokban. az EU-állampolgárok illetve a Schengen-övezet állampolgárai előtt, akiknek nem kell karanténba vonulniuk a beutazást követően és még csak negatív koronavírus tesztet sem kell felmutatni ehhez.

Görögország július elsejétől várja a turistákat, ezt megelőzően a beutazókra 14 napos karantén vár.

Mivel az információk folyamatosan változnak, érdemes az utazás tervezése előtt a hovautazhatok.hu weboldalon érdemes tájékozódni az aktuális hírekről.

2020.06.04.