GondoskodásKészítsünk otthoni leltárt!

Kedves Kollégák, Kedves Tagok!

A gondoskodás és a biztonság mindnyájunk részére fontos kérdés és fontos feladat is. A SIGNAL IDUNA Biztosítóval immár 25 esztendeje működünk együtt a biztonság területén, hiszen több, mint 140 000 tagunknak nyújt csoportos élet-, és balesetszolgáltatást.

Az együttműködés kibővítését már régóta terveztük egy olyan irányba, ahol edukációs jelleggel a pénzügyi kultúra további javítására, az öngondoskodásra és az értékek védelmének fontosságára szeretnék felhívni tagjaink figyelmét. Ennek az új együttműködésnek a keretében figyelmetekbe ajánlom a SIGNAL IDUNA Biztosító alábbi cikkeit, amelyekből én is új ismeretekre tettem szert.

Hasznos olvasgatást, jó egészséget és biztonságot kívánok nektek!

Kordás László
elnök

Készítsünk otthoni leltárt!

Elsőre talán furán hangzik az otthoni leltár készítése, de most cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is van erre szükség pontosan.

Soha nem tudhatjuk, hogy mikor történik valamilyen káresemény vagy legrosszabb esetben katasztrófa az otthonunkban. Gondoljunk csak egy betörésre, beázásra, vagy egy tűzesetre.

Egy káresemény alkalmával a minket ért stressz miatt szinte lehetetlen pontos leltárt adni az ellopott vagy megsemmisült tárgyainkról, ez akár a kárrendezést is nehezítheti. Ilyenkor segít az otthoni leltár.

A leltár készítése azonban nem csak egy káresemény esetén lehet hasznos. A lakásbiztosítás megkötése előtt, ahhoz, hogy megfelelő biztosítási fedezetet válasszunk, nagy segítség lehet, ha pontosan tudjuk, hogy milyen ingóságok vannak a lakásunkban és ezeknek az az ingóságoknak mennyi az értéke. Így elkerülhetjük az alulbiztosítottságot, magyarán azt, hogy az ingóságaink értéke magasabb összeget tegyen ki, mint amire biztosítást kötöttünk. Ha alulbiztosítottak vagyunk, akkor káresemény esetén sem kapjuk meg azt a kártérítési összeget, ami fedezné a tényleges kárunkat. Az alulbiztosítottságról további információkat az alábbi linken olvashat: A vagyonbiztosítások legnagyobb kockázata: az alulbiztosítottság! (szakszervezet.net)

Hogyan fogjunk hozzá a leltárkészítéshez?

Az otthoni leltárkészítésnek számos módja van. Elsőre talán bonyolultnak tűnhet sorra venni a lakásban, házban található értéktárgyakat, de ha hatékonyan egy rendszer szerint haladunk, akkor nem olyan átláthatatlan feladat. Haladhatunk például lakóhelységenként, vagy tárgy kategóriánk szerint, mint pl: festmények, ékszerek, bútorok, elektronikai cikkek, stb.

Felírhatjuk a tárgyainkat egy füzetbe is, készíthetünk fotókat, de a legegyszerűbb, ha elektronikusan készítjük el a leltárunkat. Természetesen a dokumentumok megfelelő védelméről gondoskodni kell. Ma már számos segítséget találhatunk ezügyben az interneten. Célszerű nem elfeledkezni az egyéb dokumentumokról sem. Számlákat, garanciajegyeket és a tárgyainkhoz tartozó fontos bizonylatokat célszerű mind-mind beszkennelni, és elektronikusan is tárolni.

Ne feledkezzünk meg a biztonságról!

Ahhoz, hogy az otthoni leltár csak a mi érdekeinket szolgálja, nem árt az óvatosság. Ha nem vagyunk elég figyelmesek, akkor a leltár idegen kezekbe is kerülhet, ami akár betöréshez is vezethet. Fontos tehát, hogy olyan helyen tároljuk a vagyontárgyainkról szóló dokumentumokat, ahol biztonságban vannak, és csak azok férhetnek hozzá, akiknek feltétlenül szükséges.

Ha még nem rendelkezik lakásbiztosítással, vagy szívesen váltana, 10% kedvezményt kínálunk a szakszervezeti tagoknak a SIGNAL Lakásbiztosítás árából!

Ha SIGNAL lakásbiztosítás iránt érdeklődne, kérjük, írjon a  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címre. Kérjük, adja meg nevét, telefonszámát, e-mail címét, és a település nevét, ahol a biztosítást szeretné megkötni. Munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot. A szakszervezeti tagoknak a SIGNAL lakásbiztosítás árából 10% kedvezményt biztosítunk. A biztosítási tanácsadás ingyenes és nem jár semmilyen kötelezettséggel. Az adatvédelmi tájékoztatót itt olvashatja.

2021.02.15.