IFJÚSÁGI TAGOZAT OLDALAI

Úti beszámoló

Augusztus utolsó hétvégéjén a Deutschen Gewerkschaftsbundes, azaz a Német Szakszervezetek Konföderációja (továbbiakban DGB) meghívására érkeztünk Berlinbe, ahol a lengyelországi náci megszállás 80. évfordulójának apropóján találkoztunk az osztrák, a német, a szlovák és a lengyel kollégákkal. A rendezvény apropóját – az előbb említett témán túl - a Friedrich Ebert Stiftung által támogatott CEYTUN projekt (Közép-Európai Fiatal Szakszervezetisek Hálózata) adta. Hazánkat a MASZSZ Ifi tagozatán kívül a SZEF és a Liga küldöttei képviselték. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata részéről Bábel Balázs (VASAS), Kunert Annamária (MASZSZ), Gáspár Szimonetta (KASZ), Patkós Tekla (TÁVSZAK), Gergely Kata (TÁVSZAK) és Szabó Melinda (TÁVSZAK) reprezentálta a szervezetet.

Thomas Fischer, a DGB politikai stratégia és tervezési osztály vezetőjének nyitóbeszédét követően Sawsan Chebli, a német államszövetség berlini képviselője és a belföldi kapcsolatokért és aktív állampolgárságért felelős államtitkára tartott beszédet a demokrácia fontosságáról napjainkban. Beszédükben mindketten kiemelten kezelték a jelenlegi európai politikai légkört érintő problémákat, illetve a napjainkban megfigyelhető idegenellenesség párhuzamát a II. világháború alatt tapasztalt közhangulattal.

A megnyitó után lehetőségünk volt részt venni egy városnéző túrán, ahol megtekintettünk számos helyi nevezetességet, többek között a Checkpoint Charlie-t; az emlékhelyként fenntartott berlini fal maradványait; az egyik első és máig fennmaradt berlini repteret (Tempelhof/Zentralflughafen); a Branderburgi kaput, továbbá néhány nagyobb szakszervezeti épületet is láthattunk.

Másnap reggel, a prospektív elemzési intézet két munkatársa, Sascha Meinert és Dr. Thomas Mehlhausen tartott egy rövid bevezetőt az úgynevezett forgatókönyv-készítés metodológiájáról (scenario building), amelynek lényege, hogy különböző változók segítségével állítsunk fel predikciókat a jövőre nézve. Ez a módszertan tulajdonképpen azt a célt szolgálja, hogy felkészüljünk egy esemény 4 különböző kimenetelére. Bevezető példaként Sascha Meinert a hétvégi grillezés megszervezését hozta fel, s hogy ennek az eseménynek a sikere két alapvető változón múlik: a vendégek számán és az adott napi időjáráson. Ez a két változó tengelyként felvázolva 4 különböző lehetséges szcenáriót eredményezhet:
    • ha kevés vendég vesz részt / rossz az idő
    • ha kevés vendég vesz részt / jó az idő,
    • sok vendég vesz részt / rossz az idő
    • sok vendég vesz részt / jó az idő.

A módszer megismerése után 4 csoportot alkottunk, feladatul pedig azt kaptuk, hogy a csoportunk számára kiosztott szcenárió alapján vázoljunk fel egy lehetséges jövőképet szakszervezeti, munkavállalói és társadalmi szempontból 2050-re. A téma két változója a (1) Gazdasági és társadalmi kohézió és a (2) Szakszervezeti szervezettség.

A 4 csoport a 4 különböző szcenáriót elemezte. Az elemzések, hol pozitív hol pedig negatív jövőképet festettek le, de a feladat végső konklúziója az volt, hogy reményeink szerint 30 év múlva egy mind gazdaságilag, mind társadalmilag összetartó világban élünk, ami kéz a kézben jár az erős, szervezett szakszervezetekkel.

A vasárnap délelőtti konferencia-záró programunk egy kerekasztal-beszélgetés volt melynek felvezetője egy egyedülálló lengyel-német történelemtankönyv bemutatója volt. A beszélgetésen részt vett Dr. Katrin Steffen a hamburgi egyetem docense, Prof. Dr. Igor Kakolewski a lengyel tudományos akadémia képviseletében, a beszélgetés moderátora pedig Reiner Hoffman, a DGB elnöke volt.

Dr. Steffen és Dr. Kakolewski megvilágították, ennek a merőben új szellemű történelemkönyvnek a hátterét, szerkezetét, s hogy miért fontos, hogy a lengyel és német gyermekek egy olyan forrásból tanulhassák közös történelmüket, amit lengyel-német történészek kooperációban alkottak meg. Maga a könyv sok-sok képet, illusztrációt tartalmaz, egyszerű magyarázatokkal és logikus felépítéssel, továbbá az egyes fejezetek végén a témába vágó filmajánló is található, ami segíthet könnyebben feldolgozni és vizualizálni az olvasottakat.

Tartalmas, és rendkívül érdekes volt ez a pár nap. Szomorú esemény apropóján találkoztunk, de mint Európa fiatal generációjának tagjai, kötelességünk emlékezni a múlt eseményeire és tanulni a múlt hibáiból.

A CEYTUN legközelebb a jövő év elején találkozik Bécsben, a következő téma a tagtoborzás lesz.

Összeállította: Szabó Melinda és Gergely Kata

• Elsők között csatlakozott a Pedagógusok Szakszervezete november 30-ra meghirdetett tüntetéséhez, sőt, országos mozgósításba kezdett a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Ez nem politikai megmozdulás, de nem is csupán szolidaritási tüntetés lesz, hanem...