IFJÚSÁGI TAGOZAT OLDALAI

Tettek helyett szavak?

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata aggodalmát fejezi ki, hogy miközben már egy hónap sincs a program korábban beharangozott kezdéséig, addig - bár az NGM cáfolja a csúszást - egy árva szót sem lehet hallani az Ifjúsági Garancia Program magyarországi megvalósításának részleteiről.

A korábban nagy dirrel-dúrral beharangozott Ifjúsági Garancia Akcióterv mintegy 180 000 fiatal - az úgynevezett NEETs fiatalok (olyan 15 - 24 év közötti fiatalok, akik sem oktatásban, sem képzésben nem részesülnek, és nem is dolgoznak) - helyzetének rendezését tűzte ki célul, de mára úgy tűnik a szavak továbbra is csak a szavak maradnak. Ezt az aggasztó helyzetet véleményünk szerint mihamarabb orvosolni kell, hiszen jelenleg minden 5. munkanélküli a fiatal korosztályból kerül ki, valamint a fiataloknak csak ötöde foglalkoztatott.

A program megvalósítására - melynek eredményeként minden olyan 25 év alatti fiatalnak, aki elveszti állását, illetve a tanulmányai befejezését követően nem talál munkát, 4 hónapon belül egy színvonalas állásajánlatot, továbbtanulási lehetőséget vagy tanulószerződéses gyakorlati képzésben, illetve gyakornoki képzésben való részvételi lehetőséget kellene kapnia - az Európai Unió az ún. Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés keretében Magyarországnak 15 milliárd forint extra támogatást biztosít, amelyet az Európai Szociális Alap forrásaiból lehet kiegészíteni.

Értesüléseink szerint a programba való belépés a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkaügyi központjain keresztül lenne lehetséges, ám az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki e szervezetrendszer kapacitásait illetően. Amíg a kormány nem ad megnyugtató választ erre a kérésre, a források lehívására továbbra sem lesz lehetőség, márpedig a program bevezetése nem tűr halasztást.

Az Ifjúsági Garancia Program egyik hangsúlyos építőeleme „a partnerségek kialakítása és erős ágazatközi koordináció az állami és magán foglalkoztatási szolgálatok, munkáltatók, szociális partnerek és ifjúsági képviselők között”. Ennek ellenére a szakszervezetek ifjúsági tagozatai és ifjúsági ügyekkel foglalkozó bizottságai nem kapnak érdemi egyeztetésre való felkérést vagy megkeresést. Mi természetesen továbbra is nyitottak vagyunk az együttműködésre, de most már a szavakat tetteknek kell követnie!

Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozat