IFJÚSÁGI TAGOZAT OLDALAI

Minőségi munkahelyet, nem akármilyen munkahelyet!

Ezzel a követeléssel vonultak Varsó utcáira a CEYTUN hálózat tagjai a Tisztes Munka Világnapja kapcsán. A harmadik CEYTUN konferenciára érkezett mintegy 50 fős szakszervezeti fiatalok csoportja Varsó Óvárosában tartott flashmob akciója arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a válság még nem ért véget, a fiatalok munkanélküliségére megoldást kell találni, méghozzá egy minőségi garancia és minőségi munkahelyek formájában.

A Közép-Európai Fiatal Szakszervezeti Tagok Hálózata (CEYTUN) immáron harmadik nagyszabású találkozóját rendezte Varsóban. A konferencia témája ezúttal a fiatalok foglalkoztatása volt, s ennek egy fókuszpontja az Ifjúsági Garancia Program bevezetése. A konferencia első napján minden ország bemutatta, hogyan áll a garancia program integrálása az adott országban.

Ebben az összehasonlításban Ausztria van a legelőrehaladottabb helyzetben, ahol már évek óta létezik az ifjúsági garancia intézménye és mintegy 9,3% az ifjúsági munkanélküliségi ráta. A 2008-ban bevezetésre került program elsősorban az oktatásra koncentrál, célja hogy 18 éves korára minden fiatalnak legyen valamilyen szakmája, amikor elhagyja a kötelező oktatás rendszerét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a programban résztvevők 46%-a talál munkát. A szociális partnerek jelentős mértékben részt vettek a program kidolgozásában, köszönhetően valószínűleg annak is, hogy a munkaügyi miniszter az ÖGB volt elnöke.

Németországban nem annyira a 15-24 évesek közötti 7,8%-os ifjúsági munkanélküliségi ráta, hanem az az 1,4 millió fő semmiféle szakképzettséggel nem rendelkező 25-29 év közötti fiatal jelenti a problémát, aki emiatt nem vagy csak nagyon nehezen tud elhelyezkedni, ill. az a mintegy 267.000 fő fiatal, aki az iskola és a munka világa közötti átmeneti helyzetben ragadt valamilyen oknál fogva. Az ifjúsági garancia nemzeti megvalósítási terve lényegében egybeesik a jelenlegi rendszerrel és a meglévő programok folytatására nem terveztek az eddigieknél nagyobb mértékű forrásokat átcsoportosítani. Az egyetlen új elem, hogy egy ún. operacionalizálási terv keretében most építik ki az ifjúsági munkaügyi irodákat, amelyek az általános munkaügyi központoktól függetlenül, speciálisan a fiataloknak nyújtanak majd segítséget az elhelyezkedésben, átképzésben. A szociális partnereknek központi szerepük van a duális képzési rendszerben, illetve konzutáltak velük az operacionalizálási terv kapcsán, de annak alakításába igazi beleszólásuk nem volt.

Szlovákiában a 2013-as adatok szerint mintegy 32,5% volt a fiatalok munkanélküliségi rátája. Erre reagálva került bevezetésre az a garanciaprogram, amely egy évig támogatja a fiatal munkavállaló foglalkoztatását, illetve még 6 hónap továbbfoglalkoztatási kötelezettséget ír elő a munkáltatónak, így egy másfél éves gyakorlatot biztosít a fiatal munkavállalónak. A program bevezetése óta mintegy 7000 új munkahely jött így létre és az adatok azt mutatják, hogy 80%-ban eredményesek is, tehát a fiatal munkavállaló a programban való részvétel után tartósan el tud helyezkedni a munkaerőpiacon. A finanszírozás EU-s forrásokból valósul meg. Ezzel párhuzamosan zajlik az oktatási és képzési rendszer reformja, amelynek során a műszaki végzettség népszerűsítésére koncentrálnak.

Csehországban az ifjúsági munkanélküliség aránya 18%, a nem dolgozó, nem tanuló NEETs aránya pedig 9,1% a 15-24 éves korosztályban.  Egyenlőre a garancia program megvalósítása terén nincsenek nagy eredmények, de a választások óta érezhető, hogy egy szociálisan orientálódott kormányzattal van dolguk, így javuló tendencia érezhető a tripartit tárgyalások tekintetében. A tervek szerint EU-s forrásokból fog megvalósulni a program a nemzeti munkaügyi hivatalokon keresztül.

Lengyelországban 2014. első negyedévében 27,2% volt a fiatal munkanélküliek aránya. Ez azért is aggasztó, mert az adatok szerint az utóbbi években már mintegy 2 millió fiatal lengyel elhagyta az országot, hogy máshol keressen munkát. A munkaügyi hivatalnál regisztráltak átlagosan 8 hónapnál hosszabb ideig nem találnak munkát és 30%-uknak nincs semmilyen szakképzettsége és/vagy munkatapasztalata. A lengyel garancia program 29 éves korig vonatkozik a fiatalokra, mivel náluk nagy gondot jelent az is, hogy sokan jóval hosszabb ideig élnek a szüleikkel, mivel nagyon nehéz megfizetni a lakhatás költségeit. A programban való részvétel feltétele, hogy a fiatal regisztráltassa magát a munkaügyi hivatalnál, ahol például ún. szakképzési voucher formájában kaphat segítséget. Nagy előnye a programnak a szociális partnerek szempontjából, hogy biztosítja a szakszervezeteknek a közvetlen részvétel lehetőségét a megvalósításban.

A magyar helyzetről szóló prezentáció a csatolmányban olvasható, letölthető.ceytun-yg_hun.pdf

A résztvevők a konferencia első napján találkozhattak a lengyel szakszervezeti konföderációk, a Forum, az OPZZ és a Solidarnosc vezetőivel. A kerekasztal beszélgetéssorán a fiatalok tájékoztatást kaptak a lengyel szakszervezetek problémáiról, ezek között is kiemelten a fiatalok helyzetéről. Kiemelték, hogy mintegy 2 millió fiatal már elhagyta az országot és még mindig több mint 2 millió regisztrált munkanélküli van az országban, illetve becsléseik szerint legalább még félmillió, aki nem regisztrált. Ugyanakkor komoly gondot jelent az is, hogy a 30 év alattiak nagy része nem normál munkaszerződéssel, hanem megbízási szerződéssel dolgozik, amely nem teszi lehetővé például azt sem, hogy szakszervezetekbe tömörüljenek. Ezeket a polgári jogi szerződéseket a lengyelek, „szemétszerződésnek” hívják. A szakszervezetek megítélése Lengyelországban is szorosan összefonódik a politikával, ami nem túl pozitív. Viszonylag új és jó irányba mutató fejlemény a szakszervezeti mozgalomban, hogy körülbelül egy éve megerősödött az összefogás a konföderációk között, amely erőteljesebb fellépést eredményezett.

A második nap folyamán a budapesti konferencián megkezdett előkészületi munkálatok folytatódtak, amelyek a délutáni közös akció köré szerveződtek. A nemzetek szerint szétosztott munkacsoportok kidolgozták a saját jeleneteiket, majd közös főpróba következett. Ebéd után a csoport közösen indult Varsó óvárosi főterére, ahol aztán felvételre kerültek az országonkénti jelenetek és a közös flashmob is, amelyben mindenki egy gépezet egy-egy elemét szimbolizálta. Az akcióról az IG Metall média csoportja készített egy videót, amelyet aztán a közösségi média különböző csatornáin terjesztünk.

A konferencia harmadik napját az értékelésnek szenteltük. Átbeszéltük, kinek mi tetszett és mi nem tetszett a közös akcióval kapcsolatban, majd a projekt jövőjéről esett szó. A következő konferencia várhatóan 2015 májusában kerül majd megrendezésre Brnoban, témája pedig a PR és a Marketing lesz, azon belül is a szakszervezetek tevékenységének népszerűsítési lehetőségei.

2014. október 7.

Nagy Viktória, CEYTUN koordinátor