IFJÚSÁGI TAGOZAT HÍREI A Magyar Szakszervezeti Szövetség Női és Ifjúsági Tagozatának Közös Állásfoglalása

IFJÚSÁGI TAGOZAT OLDALAI

Az Országgyűléshez benyújtott költségvetésből kitűnik, hogy a kormány, jelentős mértékben csökkenteni szándékozik a szociális célú támogatások keretösszegét, ezáltal ismételten helyben járatja az alanyi jogon  és rászorultsági alapon járó juttatásokat, helyette az adókedvezmények némi emelését tervezi.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Női és Ifjúsági Tagozata különösen elfogadhatatlannak tartja egy magát "Családbarátként" meghatározó kormánytól a gyermekekhez kapcsolódó támogatások, így: a családi pótlék, a Gyes, az anyasági támogatásra fordítandó források szűkítését.

Az nem helytálló érv, hogy az egyéni ráfordítások 2015-ben sem fognak csökkenni, hiszen 2008 óta a szociális ellátások, és az ezek számítási alapjait meghatározó alanyi jogú juttatási formák befagyasztása mára kritikus pontra ért. A nyugdíjminimum összege 2008 óta 28 500 forinton stagnál, a családi pótlék összege a létminimum 1/6-át sem éri el.

Ez nominális szinten nézve is jelentős csökkenést, a családok számára pedig érzékelhető veszteséget jelent.

A jelenlegi kormányzati politika nagyfokú szociális érzéketlenségre vall, hisz a támogatások szűkítése, és ismételten elódázott korrekció egyértelműen az alacsonyabb jövedelmű, illetve  sok esetben önhibájukon kívül munkajövedelemmel nem rendelkező családok hátrányára történik, tovább növelve a jobb módú és a szegény gyermekek közötti már ma is szinte elviselhetetlen különbséget.

Mindaddig, míg Magyarországon a közfoglalkoztatás keretein belül 8 órában foglalkoztatott munkavállalók bérszintje a létminimumot sem közelíti meg, egyetlen politikai hatalom sem beszélhet családbarát, támogató, vagy épp gyermekvállalást ösztönző intézkedésekről.

(Nettó közmunkás minimálbér bér: 50.632 Ft, Nettó bérminimum: 66.483 Ft, Létminimum: 87.510 Ft)

Mindezeken túl elutasítjuk azt az elképzelést, amely munkavállaláshoz kötné a családi pótlékot. Egy olyan országban, ahol fiatalok  tízezrei munkanélküliek, és kényszerből tömegesen hagyják el az országot; ahol a jogalkotók a számokon, a statisztikai mutatókon túlra nem látnak, nem szembesülnek a realitással, a magyar valósággal.

A gyermekek napközbeni ellátásának kérdésköre sem megoldott. Az állami, önkormányzati intézmények területi eloszlása hibás, így az óvodai férőhelyek számának növelését célzó eddigi intézkedések eredményei sem mérhetők reálisan. Mindezekkel párhuzamosan 2014 szeptemberétől jogszabályban lefektetett kötelező óvodai elhelyezés is csak tovább növeli a kisgyermekes családok kiszolgáltatottságát.

Női és Ifjúsági Tagozatunk a "Családbarátsághoz" méltatlannak tartja a költségvetés vonatkozó tervezetét, és követeli annak megváltoztatását.

Budapest, 2014. november 10.

Magyar Szakszervezeti Szövetség
Női Tagozata