IFJÚSÁGI TAGOZAT OLDALAI

A XV. kongresszus

Új vezetés a SZISZ-ben

szisz

Februárban új vezetést választott meg a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség kongresszusa.

A SZISZ elnöke Telekes Gábor (BDSZ), alelnökei Kiss Nikoletta (KASZ) és Kovács Zoltán (Vasas) lett. Kunert Annamáriát az Elnökségi Munkacsoport vezetőjének, Meleg Mariannát, Spander Andreát és Beőthy-Fehér Szabolcsot a Felügyelőbizottság tagjának választották meg a küldöttek.

A Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség rövid bemutatása:

A Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség önálló egyesületként működik, a Fővárosi Bíróságon 1992-ben jegyezték be. Bár a neve megtévesztő, nem szakszervezet. Jelenleg az egyesületnek 12 tagszervezete van. A tagszervezetek túlnyomó többsége országos szakszervezeti szövetségek ifjúsági tagozatai, szervezetei, de más ifjúsági szervezetek is tagjai voltak már. 2014 decemberében az egyesület létrehozta a különös jogállású Hallgatói Tagozatát, azóta tanulói és hallgatói jogviszonnyal rendelkező magánszemélyek is tagjai lehetnek. Az egyesület elsődleges feladata: tagszervezeteinek tagjait adó 35 év alatti fiatalok és hallgatói tagozatához tartozó tagjai érdekeinek védelme, a fiatalok demokratikus és kulturált hangadásra és vélemény-nyilvánításra nevelése, a demokratikus jogok megtanítása és ez által a jövő demokratikus állam biztosítása; a fiatalok helyzetének javítása, munkavállalásuk - munkába állásuk elősegítése, egészséges társadalmi kontroll kialakulásának elősegítése, kulturált társadalomra nevelés, esélyegyenlőség elősegítése.

A Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség:

• alapító tagja a Nemzeti Ifjúsági Tanácsnak.
  • tagja több nemzetközi szervezetnek is: Európai Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Bizottsága (ETUC Youth), Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Bizottsága (ITUC Youth).
  • együttműködik az ÖGJ-vel (az Osztrák Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Szervezetével) és hallgatói szervezetekkel.
  • hallgatói és ágazati demonstrációkban vesz részt, képzéseket, konferenciákat, zenei rendezvényeket szervez fiataloknak különböző témákban, iskolalátogatások keretein belül rendkívüli osztályfőnöki órákat tart a munkavállalásról.
  • egyéb szervezetek ifjúsági tagozataival közös programra lépett a mai magyar fiatalság aggasztó helyzete és a kivándorlás ellen.
  • fiatalok munkába lépésének, önálló életkezdésének megteremtéséhez nyújt fejlesztő gyakorlati tréningeket.
  • különböző projektek menedzselését vállalja, pl. „Fiatal első választók demokrácia értelmezése Magyarországon és Ausztriában”.
  • személyes, egyéni tanácsadással segíti a fiatalok munkához jutását, mentori programmal.