Közlekedési ágazati tagozatTAGOZAT HÍREIAgglomerációban, veszélyben: ismét megtámadtak egy buszsofőrt

KÖZLEKEDÉSI ÁGAZATI TAGOZAT

Agglomerációban, veszélyben: ismét megtámadtak egy buszsofőrt

A buszkölcsönzők nem engednek zárható fülkéket
Tegnap ismét megtámadtak egy buszvezetőt, ám az egyre gyakoribb atrocitások ellenére sem lesz minden járművön zárható fülke – közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet. A BKV által bérelt buszok tulajdonosai ugyanis hallani sem akarnak a járművek biztonsági átalakításáról, amelyet egyébként a fővárosi közlekedési cég a saját buszainál már megkezdett.  Az EKSZ felszólítja a BKV és a Budapesti Közlekedési Központ vezetését is, hogy írja elő az átalakítást az autóbuszokat biztosító cégnek is.

Felháborítónak tartja az Egységes Közlekedési Szakszervezet, hogy a sofőrfülkéket csak a BKV tulajdonában lévő buszokon lehet zárhatóvá alakítani, mert a bérelt buszok egyik, másik tulajdonosa hallani sem akar a járművezetők védelmét szolgáló átalakításról – írja közleményében az Egységes Közlekedési Szakszervezet annak kapcsán, hogy tegnap ismét megtámadtak egy buszvezetőt az agglomerációban közlekedő 38-as járaton.  Éppen ezeken, mármint az elővárosi vonalakon dolgozó buszvezetők lesznek továbbra is – vagy még inkább – a támadások célpontjai, mert többnyire ott közlekednek bérelt buszok, amelyeken a bérbeadó, például az Inter Tan- Ker Kft. nem engedi, hogy a BKV elvégezze a szükséges átalakítást. Az EKSZ elnöke, Nemes Gábor ezt felháborító érzéketlenségnek tartja, hiszen, ha a BKV-s buszok mindegyikén lesz zárható fülke, de legalábbis valami hatékony védelem, csak a bérbuszokon nem, akkor vélhetően ezek a járatok lesznek a támadások célpontjai is.

Nemes emlékeztet: az EKSZ többször is felhívta a figyelmet a járművezetők elleni támadások gyakoriságára, s minden ilyen alkalommal követelte a zárható fülkék beépítését. Mindaddig hiába szólt, amíg a nyáron mentő vitte el az egyik buszvezetőt, mert egy népes család megverte őt, amikor a jegyüket kérte.  A buszvezetők nemcsak az indulatos utasok verbális és tettleges támadásainak vannak kitéve, hanem a jegyárusítás miatt a náluk lévő készlet és a készpénz miatt is támadások célpontjai lehetnek – figyelmeztet Nemes. A BKV vezetése a szakszervezet nyomására már megkezdte az átalakítást, ám a tulajdonos tilalma miatt több tucatnyi buszon nem végezheti el.

Az EKSZ felszólítja a BKV vezetését, hogy kötelezze ezeket a cégeket is a biztonsági átalakításra, mielőtt valami tragédia nem történik. Amennyiben a cégvezetés nem tud eredményt elérni, a szakszervezet a BKK-hoz fordul azt követelve, hogy alapfeltételként várja el minden buszt szolgáltatótól a sofőrök technikai védelmét, a zárható fülkét.  Mivel a védelme a Volánbuszokon sem megfelelő, a szakszervezet megkezdte az egyeztetést a cégvezetéssel.