Közlekedési ágazati tagozatTAGOZAT HÍREITasó elfelejtkezett a volánosokról? - A szakszervezet aggódik: a közútiak nem kapnak béremelést

KÖZLEKEDÉSI ÁGAZATI TAGOZAT

A Közúti Közlekedési Szakszervezet üdvözli és örül a hírnek, amelyet Tasó László államtitkár tegnap, egy debreceni konferencián bejelentett: rendezik a közlekedésben dolgozók helyzetét, emelik a béreket. Az viszont nem derült ki, hogy az intézkedés minden alágazatot érint-e vagy csak a vasutat, amelyről az államtitkár a bejelentéskor említést is tett. A közösségi közlekedésben dolgozók – például a Volán-társaságoknál - ezért joggal aggódnak, hogy csupán az államtitkár feledékenysége miatt maradtak-e ki a felsorolásból vagy a hírhedten kevés szakemberrel, alacsony bérért szolgáltató közösségi közlekedésiek nem tatoznak a kedvezményezettek körébe – írja közleményében a KKSZ. A szakszervezet elnöke, Baranyai Zoltán azért is tartja magukra nézve aggályosnak a bejelentést, mert a sajtóhírek szerint az államtitkár kizárólag Magyar Közút Zrt.-ről beszélt – a vasutat konkrétan megemlítette -, s a konferencián, ahol mindez elhangzott egyetlen előadó sem volt, aki a Közlekedési Központhoz köthető. Vagyis, említést sem tett a Volán-társaságok munkavállalóit, a buszvezetői hiányról és az alágazatban uralkodó alacsony bérek rendezéséről.
A KKSZ felhívja az államtitkár figyelmét:
- a Közlekedési Központoknál a járművezetők és a karbantartók körében is egyre tragikusabb a létszámhiány
- nem a vasút társaság munkavállalóinak a legalacsonyabb az átlagkeresetük!
- nemcsak vasúti közlekedés létezik Magyarországon!
- van közúti közlekedés is Magyarországon!

A szakszervezet nem érti a kirekesztést, s választ vár arra, hogy vajon meddig lesznek még a Volánosok a szaktárca mostohagyerekei. A KKSZ személyesen találkozna az államtitkárral, hogy megismerje a szaktárca jövedelem-fejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseit a Közlekedési Központok és a Volánbusz Zrt.-re vonatkozóan.