Közlekedési ágazati tagozatTAGOZAT HÍREI Közlekedési béremelés: nem tudja a jobb kéz…?

KÖZLEKEDÉSI ÁGAZATI TAGOZAT

Közlekedési béremelés: nem tudja a jobb kéz…?

Teljes káoszt és értetlenséget váltott ki a közlekedésiek körében Tasó László NFM-államtitkár tegnapi bejelentése, miszerint a kormány emeli az ágazatban dolgozók bérét. Ennek, az egyébként minden részletet nélkülöző homályos bejelentésnek ugyanis totálisan ellentmond egy mai levél, amelyben Cseresnyés Péter NGM-államtitkár a Magyar Szakszervezeti Szövetség Közlekedési Tagozatának határozottan az értésére adja, hogy a kormány az ágazatban mindössze a képzést támogatja, minden más probléma egyeztetésére – munkaerőhiány, alacsony bérek, korkedvezményes nyugdíj, bennragadt töredékidő, stb. – ott a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF). A közlekedési tagozat szerint egyértelmű: a kormányon belül egyáltalán nem veszik komolyan a közlekedést sújtó problémákat.

El lehet-e hinni Tasó László NFM-államtitkárnak a közlekedésiek béremeléséről szóló tegnapi bejelentését azok után, hogy Cseresnyés Péter NGM-államtitkár éppen egy ma érkezett levélben kategorikusan leszögezi, hogy a kormány nem foglalkozik az ágazatot érintő béremeléssel – sem –, mert erre ott a VKF, mint első szűrő, s minden javaslat csak az ott nagy többséggel hozott döntés után kerülhet a kormány elé – teszi fel a kérdést Nemes Gábor.  A Magyar Szakszervezeti Szövetség szóvivője elmondta, káosz és értetlenség követte a béremelési bejelentést, mert nem tudni, kik, mikor, mennyit kapnak, sőt kapnak-e egyáltalán. Az, ami ez ügyben éppen ezekben a napokban történik, tipikus példa arra, amikor nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal – szögezi le Nemes. Vagyis: most teljesen egyértelmű lett, hogy még kormányon belül sem egyeztetnek egymással bizonyos témában az illetékesek – állítja a szóvivő.  Nemes Gábor szerint azonban még az is elképzelhető, hogy csupán blöff a homályos béremelési ígéret, amely minden konkrét részlet nélkül hangzott el egy debreceni szakmai konferencián.

Az persze jó hír – lenne, ha igaz –, hogy a kormányzat ingerküszöbét végre átlépte a közlekedési ágazat folyamatos vészjelzése, hiszen régi, egyre súlyosabb problémák miatt kongatják a harangot. Az azonban aggályos, hogy felelős államtitkárok egymásnak totálisan ellentmondó információkat hoznak nyilvánosságra.  Enyhén szólva is furcsa, hogy Cseresnyés államtitkár elutasítva a közlekedési tagozat közvetlen egyeztetési kezdeményezésé,t azt a VKF-et jelöli meg fontos kérdések megtárgyalására, amely éppen az ágazati szinten történő párbeszédet kellene, hogy segítse. Ez a helyzet mutatja, hogy a jelenlegi rendszer nem képes a közlekedési szakma kérdéseit egységben kezelni – szögezi le Nemes.

A konföderáció közlekedési tagozata egyeztetést kezdeményez az ügyben, ám ezek után jó lenne tudni, kinek a szavait vagy írásos válaszát lehet elhinni – összegzi Nemes. A szóvivő megerősítette: a közlekedésben működő szakszervezetek – városi, közúti, vasút és teherfuvarozók – továbbra is elvárják, hogy a kormány valódi illetékese egyeztessen velük, s ne egymásnak ellentmondó információval  hitegessék vagy éppen riogassák a munkavállalókat.