Közlekedési ágazati tagozatTAGOZAT HÍREIBérajánlást sürgetnek a köztulajdonban álló vállalatok szakszervezetei

KÖZLEKEDÉSI ÁGAZATI TAGOZAT

Bérajánlást sürgetnek a köztulajdonban álló vállalatok szakszervezetei

A mai Magyarországon a köztulajdonban álló vállalatoknál a munkavállalók érdekérvényesítési lehetőségei – a hatályos Mt. korlátozó szabályozásának, továbbá a tripartit érdekegyeztetés sajátosságainak köszönhetően – meglehetősen korlátozottak.

Ebből a helyzetből való kitörési útként a köztulajdonban álló, közszolgáltató munkáltatóknál működő szakszervezetek – köztük a Vasutasok Szakszervezete- november 23-án egyeztetést tartottak a szektor foglalkoztatási-, bérezési problémáiról.

A megbeszélés eredményeként – és tekintettel a minimális bérekről született bérmegállapodásra, valamint a kormány által meghirdetett bérfelzárkóztatási programra, a résztvevők egyetértettek abban, hogy a köztulajdonban álló munkavállalókra vonatkozóan feltétlenül szükséges kormányzati szintű bérajánlás kiadása.

Ennek mértékéről, lehetséges forrásairól és a végrehajtás módjáról, annak részleteiről mielőbbi konzultációt kezdeményeznek a nemzetgazdasági miniszternél.

A résztvevők által aláírt kezdeményezés itt elolvasható.