KÖZLEKEDÉSI ÁGAZATI TAGOZAT

Európai projekt

Munkavállalók és munkáltatók közösen

Lezárult az az egy éves nemzetközi projekt, amelyben a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége képviselte Magyarországot Nemes Gábor és Kunert Annamária személyében. A projekt témája a „Szociális feltételek a városi tömegközlekedési vállalatoknál Európában” elnevezést kapta és nem csak a munkavállalókat, hanem a munkaadói szervezeteket is összehozta, amelyre eddig még nem volt, ilyen formában, példa.

2015. júniusában Szófiában, azt követően Párizsban, majd Frankfurtban ültek össze a résztvevők, utolsó állomásként pedig 2016. május 31-én Brüsszelben rendezték meg a zárókonferenciát, amelynek a Nemzetközi Szakszervezeti Ház adott otthont.

A projekt célja alapvetően az volt, hogy egy képet alkosson az európai helyzetről, feltérképezze és összehasonlítsa a munkavállalók munkakörülményeit az egyes országokban, bemutassa a tömegközlekedés jellemzőit, struktúráját, hálózatát Európa különböző területein. Nagy hangsúlyt fektetett a szolgáltató kiválasztásának módjára (közvetlen odaítélés, tendereztetés, belső szolgáltató) amelynek előnyeit és hátrányait is megismerhették a jelen lévők, mindezt a 1370/2007-es EU rendelet szellemében.

A konferencián beszédet mondott többek között az ETF főtitkára, Eduardo Chagas, aki elmondta, hogy ez a projekt azért is fontos, mert első alkalommal egyeztek meg a szociális partnerek, hogy közösen foglalkoznak egy ilyen érzékeny témával. Szakszervezeti oldalról komoly probléma a versenyben a legolcsóbbra való törekvés, mert munkavállalói szempontból ez nagyfokú bizonytalanságot idéz elő. Pénzügyi stabilitásra lenne szükség, nem pedig megszorító politikára.

A konferencia hátra lévő részében ismertették a kutatómunka eredményeit. Bár „csak” 12 országra terjedt ki, már ez is egy jó képet ad a helyzetértékeléshez. A vizsgálat egy éve tart és az elmúlt 10 évre fókuszál, speciálisan a szociális feltételek vizsgálatára a változó környezet figyelembe vételével (bérek, munkavállalók védelme, munkaadók kötelezettségei, piaci háttér, adott politikai környezet jellemzői). Az elmondható, hogy vannak közös szabályok, garanciák, alapelvek EU szinten is. Ilyeneket fogalmaz meg a már korábban említett 1370/2007-es EU rendelet, a városi tömegközlekedésnek kizárólagos jogokat biztosít, ezeket definiálja, illetve a bevétel elosztásának szabályozását. Külön szabályozza a személyzet átvételét szolgáltató váltás esetén, hiszen ez sarkalatos pontja az ágazatnak, valamint szabályozza a kompenzáció lehetőségét, illetve megakadályozza a túlkompenzációt (azok a vállalatok, amelyek nem tartoznak ennek a rendeletnek a hatálya alá, nem is jogosultak kompenzációra).

Érdekes tény és egyben lényeges megemlíteni, hogy azokban az országokban, ahol van ágazati kollektív szerződés, ott automatikusan 20-30%-kal nőnek a szociális feltételek, növekednek a bérek és a vállalati kollektív szerződéskötésre való hajlandóság is.

Végezetül egy panelbeszélgetés keretében arra a megállapításra jutottak a szociális partnerek, hogy az álláspontok  nincsenek is olyan messze egymástól a két oldal tekintetében. Ez jó alapot adhat a további közös munkára, amelyre egyértelmű szándék látszik mindkét fél részéről. Hasonlóan Magyarországhoz, Európa más országaira is igaz a megállapítás, hogy sajnos ma "cikinek" számít tömegközlekedni, bár az is igaz, hogy divatosak a zöld megoldások és talán az utóbbi években jobban érvényesül a felhasználás-alapú fogyasztás, mint a tulajdon-alapú. Többször elhangzott az is, hogy az ágazatot vonzóbbá kell tenni, szükséges a megfelelő jogi keret biztosítása és nem szabad versenyezni a munkafeltételek negatív irányba történő elmozdítására. Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók, de még az állam érdeke is az, hogy megfelelő színvonalon működjön a szolgáltatás, ehhez viszont elengedhetetlen a megfelelően képzett és megfizetett munkaerő.

Azt a megállapítást viszont cáfolta a munkáltatói oldal képviselője, Brigitte Ollier, hogy a verseny mindig a legalacsonyabb árat jelenti. Szerinte a legfontosabb kritérium az utasok megfelelő kiszolgálása, így a szolgáltatásnak innovatívnak és költséghatékonynak kell lennie. A hatóságok is ezt nézik és nekik kell megfelelni.

Összességében pozitívumként lehet kiemelni, hogy a közös munka egyik hozadéka talán az, hogy szembesült a két oldal azzal, hogy nem egy elérhetetlen álom, hogy a munkáltatók és munkavállalók partnerként működjenek közre, a problémák ismeretében pedig valóban igaz, hogy nem vagyunk olyan messze egymástól, mint gondolnánk. Európai szinten ez egy nagy felismerés, a kérdés, hogy ezt a szellemiséget mennyire lehet átültetni magyar viszonylatba.

Összeállította:
Kunert Annamária