Közlekedési ágazati tagozatTAGOZAT HÍREIÖnálló törvényt akarnak a szakszervezetek

KÖZLEKEDÉSI ÁGAZATI TAGOZAT

Önálló törvényt akarnak a szakszervezetek

Megelégelték a hitegetést a közlekedési szakszervezetek: Alkotmánybírósághoz fordulnak a korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetése után bennragadt, s a kormány többszöri ígérete ellenére a mai napig rendezetlen, úgynevezett töredékidő miatt – jelentette be a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) közlekedési tagozata a politikusokkal közös Közlekedési Egyeztető Fórum ülését követően. Önálló törvényt is akarnak az érdekvédők, ennek kidolgozáshoz már hozzá is láttak, hogy a mozgalom egyértelmű, pontosan szabályozott keretek között működhessen.

Megkezdték a szakszervezetek a mozgalom működését szabályozó és bizonyos szempontból védelmet nyújtó érdekvédelmi törvény kidolgozását – jelentette be a Közlekedési Egyeztető Fórum (KEF) idei, negyedik ülését követően Nemes Gábor, a MASZSZ közlekedési tagozatának szóvivője. Az érdekvédelmi törvény megalkotása régóta halogatott célja a mozgalomnak, s az elmúlt időszakban - a munka törvénykönyvében is rögzített szakszervezeti jogok drasztikus csökkentése miatt is - egyre időszerűbbé vált – hangzott el a szervezet napokban tartott ülésén. A KEF az a platform, amelyet néhány hónappal ezelőtt a közlekedés minden ágazatát képviselő szakszervezetek hoztak létre azért, hogy az érdekvédelem, a parlamenti pártok képviselői, civil szervezetek és önkormányzati szövetségek küldöttei hosszú idő után ismét rendszeresen egyeztessenek és a döntéshozók elé vigyék az ágazat problémáit, javaslatait. A kezdeményezéssel az a cél, hogy a politikusok – ellenzékiek és kormánypártiak egyaránt – első kézből értesüljenek a munkavállalói gondokról, s megfelelő fórumokon képviseljék azokat – hangsúlyozta az ülésen Kordás László, a MASZSZ elnöke.

A KEF legutóbbi tanácskozásán megállapodtak abban is, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak a korkedvezményes nyugdíjrendszer 2014-es megszüntetését követően bennragadt, úgynevezett töredékidő – a már megszerzett, de be nem váltott kedvezményes évek – régóta halogatott rendezése érdekében. A töredékidő több tízezer, korábban korkedvezményre jogosult embert érint, aki után a munkáltatók emelt járulékot fizettek – 2014. december 31-ig – azért, hogy a veszélyesnek minősített munkakörökben dolgozók az öregségi korhatár előtt mehessenek nyugdíjba. A megszüntetés miatt tízezrek maradtak hoppon úgy, hogy a járulékuk már bent volt a központi kasszában. Volt, akinek már csak 3 nap hiányzott ahhoz, hogy újabb korkedvezményre jogosító évet szerezzen, de a megszüntetés miatt egy évvel tovább kellett dolgoznia. A bennragadt töredékidők elszámolására az elmúlt két évben többször is ígéretet tett a nemzetgazdasági miniszter, sőt írásban is vállalta az ügy rendezését, ám a mai napig nem történt semmi. A szakszervezet megelégelte a hitegetést, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul.

A KEF  következő, októberi ülésére Fónagy János államtitkár is jelezte a részvételét, ami a szervezők reményei szerint azt jelenti, hogy a döntéshozói oldal is beszáll a szakszervezetek által kezdeményezett  egyeztetésbe.

Videó:

Alkotmánybírósághoz fordul a közlekedési szakszervezet (ATV)